Online zijn mensen nog ergere leugenaars dan in het echte leven

Het internet werkt als een pantser.

Blijkbaar ook voor ons geweten, waant online zijn we nog grotere leugenaars dan in het echte leven.

Er wordt wat afgebluft via media als Rwitter, Facebook, maar ook op datingsites…………

Onderzoekers van de universiteit van Massachusetss-Amherst toonden aan dat mensen veel meer en sneller liegen in e-mails of chatgesprekken dan ze zouden doen wanneer ze face to face praten met iemand.

Onderzocht de frequentie van bedrog wanneer we iemand nieuw leren kennen in het echte leven versus in het digitale leven. Studentenduo’s van hetzelfde geslacht voerden conversaties van telkens 15 minuten, gebruik makend van e-mail of instant messenger, ofwel een persoonlijk gesprek.

Daarna kregen de deelnemers uitdraaien van hun gesprekken. Dit toonde aan dat in alles wat online en dus onpersoonlijk gebeurt, veel meer bedrog zit, vergeleken met de persoonlijke gesprekken. Koplopers in hoeveelheid leugens waren de e-mails.

Mattitiyahu Zimbler, promovendus van de universiteit ziet het zo: “Het is niets nieuws onder de zon dat mensen liegen, wat wel nieuw is, is dat we opvallend meer liegen online”. De resultaten tonen eigenlijk vooral aan hoe gemakkelijk het is te liegen in een e-mail of chatbericht, in tegenstelling tot wanneer iemand ons in de ogen kijkt.

Gelukkig zijn mensen tegelijkertijd ook geprogrammeerd online informatie sneller te wantrouwen of met een korrel zout te nemen. Denk maar aan veel te ‘perfecte’ online profielen of een overkill aan vrienden op Facebook.

Daarnaast kunnen we ook bedenken dat technologie ons evengoed kan dwingen eerlijker te zijn. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat e-mails ten opzichte van telefoongesprekken een stuk oprechter zijn omdat ze gedocumenteerd kunnen worden met een simpele klik op de bewaartoets.

Uiteraard zullen ze de eerlijkheidsstrijd vermoedelijk nooit winnen van echte, persoonlijke gesprekken, waar mensen toch sneller leugens zullen laten vallen uit angst om door de mand te vallen.

Lees ook:Waarom liegen mensen zich kapot op het internet?
Lees ook:Mensen liegen het makkelijkste per sms
Lees ook:Hoe je een rad voor ogen gedraaid wordt bij online daten
Lees ook:On-line worden mensen sneller vrienden
Lees ook:Leugens en bedrog hakken er meer in bij overspel dan de seks buiten de deur

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Online zijn mensen nog ergere leugenaars dan in het echte leven

  1. Pingback: Mensen liegen het makkelijkste per sms | Relatie

  2. Pingback: ‘Ontvrienden’ op Facebook doen we om andere redenen dan in de echte wereld | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>