Mensen liegen het makkelijkste per sms

Slecht nieuw gaat per mail of per sms schreven we hier bij relatie.blog enige tijd gelden reeds.

Zelfs relaties en huwelijken worden op die manier verbroken.

Als mensen elkaar niet zien, wordt er vaker gelogen.

Maar nu blijkt ook nog eens dat van alle communicatiemiddelen het sms’en het vaakst wordt ingezet om te liegen……….

Zo blijkt uit een experiment o.l.v. Prof. David Jingjun Xu van de Wichita State University, waarover wordt gepubliceerd in het blad Journal of Business Ethics van maart aanstaande.

Onderzoekers deelden een groep van 170 studenten in tweeën. De ene helft bestond uit kopers. De andere uit effectenmakelaars. Allen kregen te horen dat ze met hun deelname aan het experiment tot wel 50 dollar konden verdienen.

De beloning van de effectenmakelaars werd hoger naarmate ze meer aandelen verkochten. De hoogte van de beloning van de kopers was afhankelijk van de waarde van de aangekochte aandelen.

De 2 groepen onderhandelden via sms, ‘van man tot man’ of via video- en audiochat. De effectenmakelaars kregen te horen dat hun te verkopen aandelen op zeer korte termijn de helft van de waarde zouden verliezen en dus eigenlijk al minder waard waren. Dus hadden ze 2 opties: liegen tegen de koper of de waarheid vertellen.

De verkopers logen veel vaker wanneer ze per sms onderhandelden. Dat was 95% meer dan via de videochat, 31% meer dan ‘face to face’ en 18% meer dan via audiochat.

Volgens de onderzoekers kunnen velen hun voordeel doen met deze studie. Mensen die online winkelen middels websites als eBay zouden moeten overwegen om via Skype met de verkoper in contact te treden om zekerder te zijn van betrouwbare informatie. Voorts bleken de proefpersonen bozer te zijn over leugens wanneer dat via via sms werd gedaan dan via een videochat.

Lees ook:Zo zie je dat iemand liegt per sms, what’s app of chat
Lees ook:Sorry zeggen wordt zwaar overschat
Lees ook:Waardoor mannen grotere leugenaars zijn dan vrouwen
Lees ook:Mannen, vrouwen en liegen. De verhouding is 3 : 1
Lees ook:Hoezo stinken? Vrouwen vinden mannen die knoflook eten juist lekkerder!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>