Vrouwenhersenen zijn actiever dan die van mannen

Brain

De meeste gebieden in de hersenen van vrouwen zijn actiever dan die van de mannen. Dat geldt met name voor de prefrontale cortex: het gedeelte dat o.a. de concentratie en impulsbeheersing beheerst. Ook geldt het voor het limbisch systeem: dit is het deel van het brein dat betrokken is bij emoties en angst. De visuele en coördinerende hersengebieden zijn bij de mannen weer meer actief.

Zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers waarover is gepubliceerd in Journal of Alzheimer Disease.

Ze bestudeerden meer dan 46.000 SPECT-scans van 9 verschillende ziekenhuizen. Daarmee werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

De studie geeft meer inzicht in de verschillen die er zijn tussen het brein van mannen en die van vrouwen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat zij vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eet-stoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees ook:Mannen zijn eerder ‘een beetje dom’ dan vrouwen
Lees ook:Hier lopen de draadjes bij mannen nou net even anders als bij vrouwen
Lees ook:Mei-mensen zijn het minste ziek, oktober-mensen het meeste
Lees ook:Mannen hebben een blauw brein, vrouwen een roze
Lees ook:Verliefde mensen zijn snel afgeleid van dagelijkse taken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>