Mannen met een postnatale depressie

man-person-cute-young

‘Wij zijn zwanger’. Aan het begin van deze eigentijdse benadering van het voortplanten, moest ik daar enorm aan wennen. Hoezo ‘we’? Het is toch de vrouw die 9 maanden haar kind draagt en het op de wereld perst. Maar de praktijk is dat het leven van een jonge vader net zo verandert als dat van een jonge moeder. Zo zeer zelfs, dat er ook zoiets bestaat als een postnatale depressie bij mannen. 3 jaar gelden berichtten we er hier bij relatie.blog voor het eerst over, naar aanleiding van een publicatie van Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de UvA.

Verse vaders lopen vooral risico als hun testosteronniveau in de 9 maanden nĂ¡ de geboorte van hun kinderen daalt. Zo blijkt uit onderzoek van University of Southern California, dat is gepubliceerd in het tijdschrijft Hormones and Behavior.

149 koppels uit het Community Child Health Research Network werden geanalyseerd De moeders waren tussen de 18 en 40 jaar, met een laag inkomen en deden mee op het moment dat ze hun eerste, tweede of derde kind verwachtten. De moeders konden ook de vader van hun kind uitnodigen om mee te doen aan het onderzoek. Van de vaders die meededen en testosteron gegevens leverden, woonde 95% samen.

Vaders van wie het niveau van het mannelijk hormoon daalde, hadden een groter risico op het ervaren van stress door het ouderschap. Opmerkelijk is verder dat er een direct verband is met mogelijke depressiviteit bij hun partner en wel in tegenovergestelde richting: meer depressieve symptomen bij vaders betekende dat moeders hier minder last van hadden. Naast een lager testeronniveau, bleek ook de tevredenheid over de relatie een rol te spelen: vrouwen met partners met een lager testosteronniveau waren over het algemeen meer tevreden over hun relatie, waardoor hun eigen depressieve symptomen werden verminderd.

Vaders met hogere testosterenniveaus ervoeren juist meer spanning in de relatie en hun partners meldden meer emotionele, verbale of fysieke agressie.

Hoewel artsen soms proberen postnatale depressie bij de vaders aan te pakken door testosteron supplementen te geven, blijkt dus juist dat een boost van testosteron de stress in het gezin juist kan vergroten. Een laag testosteronniveau tijdens de postnatale periode kan een normale en natuurlijke aanpassing aan ouderschap zijn.

Lees ook:Ongehuwde vrouw heeft vaker postnatale depressie
Lees ook:Eerst op cursus om je relatie babyproof te maken en dan pas baren
Lees ook:‘Wij zijn zwanger’ klopt toch een beetje
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:Epidemie: jonge vaders met postnatale depressies

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>