On-line worden mensen sneller vrienden

Vrienden maken gaat online sneller dan in het echie.

Daarbij maakt het geen verschil of mensen die online communiceren elkaar via een webcam kunnen zien of niet…..

“Dat is opmerkelijk”, zegt communicatie-wetenschapper Marjolijn Antheunis (UVA). “Uit veel onderzoek blijkt dat het juist wél veel uitmaakt of je iemand ziet. Aantrekkelijke mensen worden daardoor altijd aardiger worden gevonden.”

Mensen die elkaar voor het eerst virtueel ontmoeten voelen minder schroom vragen te stellen en iets over zichzelf te vertellen. Zo komen ze sneller meer dingen te weten dan bij een ‘normale’ ontmoeting. Daar is meer terughoudendheid in zowel vragen als antwoorden.

“Online komen mensen sneller tot de kern”, zegt onderzoektser Antheunis dan ook. “Dat betekent ook dat ze sneller selecteren. Hoe meer mensen wat betreft belangstelling en hobby’s op elkaar lijken, des te groter de kans dat ze vrienden worden. Andersom wordt het contact ook sneller verbroken, wanneer zulke gedeelde interesses ontbreken.”

Dat online vrienden vinden sneller en beter gaat, betekent niet zij net zoveel waard zijn als echte. Reguliere vriendschappen en vriendschappen die ooit online begonnen en ‘in het echt’ zijn voortgezet, zijn een langer leven beschoren dan de zuiver virtuele.

Antheunis: ‘Virtuele vriendschappen hebben een lagere kwaliteit dan echte. Ze worden makkelijker afgebroken of verwaarloosd. Online voelen mensen zich vrijer om te doen wat ze voelen, en spelen fatsoensnormen een kleinere rol.”

Lees ook:Slanke mensen leggen makkelijker contacten dan dikkere
Lees ook:Echte vrienden (1)
Lees ook:Op 21-jarige leeftijd hebben we de meeste vrienden
Lees ook:Met een echte vriend deel je lief, leed en lottowinst
Lees ook:Online zijn mensen nog ergere leugenaars dan in het echte leven

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>