Het open huwelijk: liefde en/of lust voor gevorderden

TheNewIDo

Polyamorie, het houden van meerdere mensen tegelijkertijd, of een open huwelijk, waarin je elkaar ‘uitstapjes’ gunt noem ik altijd maar liefde voor gevorderden. Heel vaak hebben mensen die daartoe wel in staat zijn het beschermende gezinsleven reeds achter de rug.

Echte liefde is namelijk ook iemand niet willen bezitten, zoals je zelf ook niet geclaimd wilt worden. In de woorden vreemdgaan en overspel zit bedrog en ontrouw en dat is nou net wat partners in open relaties niet willen. Jaloezie is door de natuur ingegeven om het kroost en het gezin te beschermen, maar het open huwelijk is natuurlijk voor kinderen verre te verkiezen boven een (v)echtscheiding van hun ouders.

Het getrouwde leven zoals we het in de vorige eeuw kenden is dood, volgens therapeute Pease Gadoua en journaliste Vicki Larson in hun boek ‘The New I Do: Reshaping Marriage for Skeptics, Realists and Rebels’. Ja de Amerikanen zijn dol op hele lange titels.

“Heel wat huwelijken eindigen in een scheiding, daarom willen we weten wat er nu aan het veranderen is en mensen aansporen om nieuwe manieren te bedenken om relaties aan te gaan”, aldus de auteurs. Er is echter nog steeds een taboe rond open huwelijken. Wie zich hieraan waagt, zou promiscue zijn, zichzelf en anderen in gevaar brengen door seksueel overdraagbare aandoeningen of overspel plegen.

Het boek biedt 7 alternatieven. Zo hebben Bryce en Dana een open huwelijk. Bryce kan zich niet vinden in monogamie. Toen hij Dana leerde kennen, was hij blij dat ze open stond om een 3e persoon in hun slaapkamer uit te nodigen. Toen ze nog maar net samen waren, beleefden ze triootjes en op hun huwelijksnacht en deden ze aan partnerruil.

In de eerste jaren van hun huwelijk, had het paar samen seks met anderen. Sindsdien beleven ze ook aparte amourettes. Bryce en zijn vrouw vertrouwen elkaar en zijn zeker van elkaar. Maar ze hebben ook regels. De seks moest altijd veilig gebeuren, er blijft niemand slapen en elk afspraakje moest op voorhand gemaakt worden.

Het draait enkel om seks, ze willen geen relatie met anderen en echte intimiteit bewaart het verliefde stel. Hun huwelijk draait erom gelukkig te zijn en elkaars noden te erkennen. “Ik wil dat Bryce gelukkig is, we weten dat de andere een seksueel avontuur wil met iemand nieuw omdat het ons gelukkig maakt”, vertelt Dana.

Er is uiteraard verschil tussen liefde en lust. Traditioneel hebben mannen meer moeite met de seks van hun vrouw buiten de deur en vrouwen met de liefde buiten de deur. Als je niet in staat bent om daat als paar samen over te praten: begin er dan niet aan. Niet aan polyamorie, niet aan partnerruil en/of een swingersbestaan.

Een open huwelijk werkt lang niet voor iedereen, vertellen Brad & Kira in het boek. Zij was nog maagd toen ze Brad leerde kennen en na 2 jaar huwelijk, voelde ze zich aangetrokken tot een collega. Zij wilde geen affaire, maar wel op seksuele ontdekkingstocht. Dus besloot ze samen met Brad voor een open huwelijk te gaan. Daarna kwam Kira snel tot het besef dat ze toch gelukkiger is in een monogame relatie. Toch zegt ze dat het verkennen van de grenzen van de relatie een huwelijk goed kan doen. “Dankzij mijn scheve schaats kunnen we nu beter met elkaar praten.”

Lees ook:Er is meer dan seriële, gesloten monogamie
Lees ook:Meer mensen staan open voor een open huwelijk
Lees ook:‘Liefde voor het leven’: zij die echt bij elkaar bleven…….
Lees ook:Mariah Carey kan de bunga-bunga-lijst van haar echtgenoot wel hebben
Lees ook:Hou je vast: de meeste mannen denken dat ze op Brad Pitt lijken

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het open huwelijk: liefde en/of lust voor gevorderden

  1. Sabien

    “maar het open huwelijk is natuurlijk voor kinderen verre te verkiezen boven een (v)echtscheiding van hun ouders.” lijkt me niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>