Polygamie veroorzaakt (sperma)oorlogen

Een sperma-oorlog ontstaat als een vrouw met een vaste partner een keer met een andere man seks heeft, en de spermacellen van die laatste sneller zijn dan die van de eigen man.

Deze ‘vreemde zaadjes’ winnen in 9 van de 10 gevallen de race naar het vruchtbare eitje.

Daarom raken vrouwen vaak zwanger als ze onveilig vrijen tijdens ‘een slippertje’.

Maar omgekeerd is het helemaal anders. Polygame mannen verwekken minder kinderen……………

Dat ontdekten wetenschappers na een analyse van geboortecijfers van Mormonen tussen 1830 en 1894 in de Amerikaanse staat Utah. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Evolution and Human Behaviour’.

Vrouwen van deze geloofsgroep baarden in de 19e eeuw minder kinderen, naarmate ze hun man met meer andere vrouwen moesten delen.

“Voor elke vrouw die werd toegevoegd aan het huishouden van een man, nam het aantal kinderen per vrouw met gemiddeld 1 af”, meldt hoofdonderzoeker Michael Wade van Indiana University Bloomington op de nieuwssite Physorg.com.

Polygamie was lange tijd in zwang bij Mormonen. Maar in 2e helft van de 19e eeuw kwam er een nieuwe Amerikaanse wetgeving, die dat verbood. Ook in de geloofsgroep zelf was weerstand tegen polygamie. Na de afschaffing ervan kregen de vrouwen steeds meer kinderen.

Het geboortecijfer per individu is in een polygame samenleving lager, omdat mannen niet snel genoeg nieuwe zaadcellen produceren om opnieuw te bevruchten. “Je ziet dit ook bij sommige schapen”, meldtt professor Steve Jones van het University College Londen in de Britse krant ‘The Guardian’.

“De mannetjes voeren felle gevechten om de wijfjes, maar na een paar weken zijn de seksueel actiefste mannetjes afgepeigerd. Ze hebben geen sperma meer over.”

De uitslag van dit onderzoek lijkt een eerder onderzoek tegen te spreken. Onderzoekers van de University of Western Australia toonden aan dat polygamie bij muizen althans de mannelijke vruchtbaarheid verhoogt.

Voor de wereldvrede is polygamie zeker niet goed. “Voor elke man die 3 vrouwen heeft, zijn er 2 mannen die geen vrouw hebben”, aldus hoofdonderzoeker Michael Wade. “De ongelijkheid qua nageslacht tussen mannen wordt dan erg groot, waardoor veel onrust ontstaat.”

Lees ook:Turkse relatietherapeute stimuleert polygamie
Lees ook:Monogamie lijkt de beste van vele kwaden
Lees ook:Veelwijverij brengt weinig geluk
Lees ook:Polygame mannen leggen eerder het loodje
Lees ook:Verontrustende stijging sharia-huwelijken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>