Polygame mannen leggen eerder het loodje

In de VPRO-aflevering van ‘De wereld in 7 dagen’ die over ‘de liefde’ wereldwijd ging, kwam o.a. een Keniaanse man aan het woord die leeft met 2 echtgenotes.

Voice-over Adriaan van Dis vertelde dat er ongeveer 150 landen zijn waar polygamie voorkomt.

En, zei hij: “Opmerkelijk is dat een polygame man 12% langer leeft dan een monogame man.” NRC ging op onderzoek uit en kwam erachter dat juist het tegendeel waar is.

Mannen die aan polygamie (meerwijverij) doen, hebben veel vaker hartklachten dan gemiddeld…..

Zo blijkt uit onderzoek in 5 ziekenhuizen in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten onder 687 getrouwde mannen van gemiddeld 59 jaar, dat gepresenteerd werd op een congres van de Asian Pacific Society of Cardiology, meldt Scientias.nl.

Tweederde van de mannen had 1 vrouw, 19% had 2 echtgenotes, 10% had een trio dames en 3% zelfs een kwartet. 56% leed aan diabetes, 57% had een hoge bloeddruk en 45% had al eens ischemische hartklachten. Er was een evenredig verband tussen het aantal echtgenotes van de en de mate waarin zij ischemische hartklachten hadden.

Polygame heren hebben een 4,6 x zo groot risico op vernauwing van de epicardiale bloedvaten, 3,5 x groter risico op vernauwing van het bloedvat dat de linkerkant van het hart van bloed voorziet en 2,6 x meer op vernauwing van meerdere bloedvaten.

“Mannen met meerdere vrouwen moeten zich financieel goed kunnen bedruipen en hoewel de inwoners van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gesteund worden door hun overheid, hebben ze vaak meer dan 1 inkomen nodig. Daarom werken ze meer en ervaren ze extra druk door dagelijks naar de stad te reizen voor de beter betaalde banen”, aldus de wetenschappers.

Het probleem betreft hartziektes van de kransslagaders en polygamie wordt daarmee geassocieerd, maar is niet noodzakelijk de oorzaak. Naar polyandrie (meermannerij) werd in deze studie niet gekeken.

Lees ook:Sharia-wetgeving: even je vrouw verstoten met een sms’je
Lees ook:Monogamie lijkt de beste van vele kwaden
Lees ook:Toename polygame huwelijken in Turkije
Lees ook:Verontrustende stijging sharia-huwelijken
Lees ook:Turkse relatietherapeute stimuleert polygamie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>