Het effect van een gebroken hart op lichaam en geest

Inmiddels heeft de wetenschap aangetoond dat liefdesverdriet niet meer onbenullig afgedaan kan worden als ludduvudduh.

Het gebroken hart syndroom bestaat en in ernstige gevallen kunnen mensen eraan sterven.

Maar net als bij verliefd worden gebeurt er bij een relatiebreuk ook van alles tussen de oren…….

I EEN JUNK ZONDER STUFF
Als je verliefd bent, maakt je brein plots een hoge dosis dopamine aan. Het gelukshormoon zorgt voor de beroemde vlinders in de buik en een niet aflatende de energie. Deze stoffen zijn verslavend. Uit een onderzoek aan de Rutgers University in New Jersey blijkt immers dat als de liefde van je leven weer uit je leven verdwijnt, je brein naar de dopamine blijft snakken.

Dit lokt activiteit uit in hersenzones die normaliter instaan voor motivatie en het bereiken van doelen en je emoties in balans houden tijdelijk het zwijgen op. Als je je na een relatiebreuk dus al eens gĂȘnant gedroeg, is dat de verklaring. Het is het brein dat als een junkie een nieuw shot dopamine nodig heeft. En je ex is de enige die daar op dat ogenblik voor kan zorgen. Afkicken dus!

II JE ZIET ER NIET UIT
Een onderzoek van de Johns Hopkins University in Baltimore nam ook andere hormoonreacties waar na een break-up. Liefdesverdriet zorgt voor een overdosis aan stresshormoon cortisol en het vecht-vlucht- vrees-hormoon adrenaline. Deze jagen allerlei lichaamsfuncties in de war. Zo krijg je slaapproblemen, gaat je hartslag omhoog, krijgt je huid het zwaar te verduren en kan zelfs je immuunsysteem verzwakken. DUS naast een gebroken hart liggen verkoudheid, koortslippen, wallen onder de ogen en pukkels op de loer om het allemaal nog een graadje erger te maken.

III ALS HETE KOFFIE OP JE HUID
De University of Michigan kwam tot de vaststelling dat het dezelfde hersenzones zijn die reageren op lichamelijke als op geestelijke pijn. Een brandwond veroorzaakt door het vasthouden van een te hete kop koffie, bijvoorbeeld, veroorzaakt activiteit in een deel van de cortex dat ook geactiveerd wordt als je denkt aan je ex-geliefde. Fysieke pijn verergert bovendien als je liefdesverdriet hebt, terwijl verliefdheid het tegenovergestelde doet: wie pas verliefd is, voelt minder pijn.

IV TIJD HEELT ALLE WONDEN
Uit bovenstaande onderzoeken werd ook duidelijk dat de neurologische effecten van een breuk toenemen naarmate de verbintenis langer duurde. De hersenen maakten immers verbindingen door de relatie. Hoe langer je met iemand samen was, des te sterker die verbindingen worden. Valt een geliefde plots weg, dan hebben de hersenen het heel moeilijk om nog normaal te functioneren. Tijd is in dit geval de enige remedie. Al blijkt uit onderzoek dat opnieuw verliefd worden ook een goede manier is om de neurologische symptomen van een relatiebreuk te bezweren.

Lees ook:Vrouwen hebben meer pijn bij een gebroken hart, maar herstellen sneller dan mannen
Lees ook:Een gebroken hart is als brandende koffie op je huid
Lees ook:Liefde vermindert pijn aanzienlijk
Lees ook:Lullen over jezelf is eigenlijk masturberen
Lees ook:Vrouwen dubbel zo vaak depressief na een gebroken hart

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>