Vrouwen dubbel zo vaak depressief na een gebroken hart

De verschillen tussen man en vrouw in de geneeskunde worden vaak nog genegeerd.

Dat geldt voor depressies, maar bijvoorbeeld ook voor het ontstaan en het verloop van hartziektes.

Proefpersonen zijn bovendien vaak mannen; de uitwerking van een behandeling of medicijn kan bij een vrouw heel anders zijn.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld ook 2x zoveel kans als mannen om na een verbroken relatie in een depressie te raken en krijgen ook vaker en sneller lichamelijke klachten…………

Zo blijkt uit onderzoek van Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie van psychiatrische stoornissen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Ter Horst wilde weten hoe een gezond brein verandert in een ziek brein en onderzocht door middel van mri-scans de hersenactiviteiten van tientallen mannen en vooral jonge vrouwen (18-25 jaar) die nog maar kort en wat langer liefdesverdriet hebben.

Belangrijkste conclusie: “Vrouwen zien er van buiten anders uit dan mannen, maar ook hun brein gaat anders met de problematiek om.”

Er is eerder onderzoek gedaan naar de gevolgen van liefdesverdriet,, maar niet op zo’n grote schaal in combinatie met scans van de hersenen. Ter Horst registreerde de hersenactiviteiten van mannen en vrouwen die werden geconfronteerd met foto’s van hun ex-partner en foto’s van neutrale mensen. Bij de foto’s van de ex worden bepaalde delen in het brein geactiveerd.

Dat gebied, dat een rol speelt bij pijnverwerking, blijkt bij mannen met liefdesverdriet groter dan bij vrouwen, terwijl vrouwen met liefdesverdriet weer meer visualiseren. Hoe dat precies uitwerkt in het lichaam, is volgens Ter Horst nog onderwerp van onderzoek, maar duidelijk is dat vrouwen meer lijden dan mannen.

Huisartsen verstrekken niet zelden te snel antidepressiva na een verbroken relatie. “Ook in mijn groep van proefpersonen gebruikten enkele vrouwen dat al, terwijl de breuk nog maar kort geleden was gebeurd”, zegt Ter Horst. “Ik verzet me daartegen. Liefdesverdriet gaat niet weg zoals hoofdpijn na een aspirientje. Je kunt beter in gesprekstherapie gaan.”

Lees ook:Liefdesverdriet? Praten helpt, je volvreten niet!
Lees ook:Een gebroken hart is als brandende koffie op je huid
Lees ook:Halfnaakte vrouwen zien we als een object, niet als een persoon
Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:De pijn en het nut van luddeveduh

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>