Liefde vermindert pijn aanzienlijk

Verliefdheid kan op de hersenen uitwerken als cocaïne, zo meldden we vorige week reeds.

Een gebroken hart is ook lijfelijk pijnlijk.

Maar geliefden kunnen ook werken als pijnstillers.

Echte liefde als een soort van morfine dus…………

Onderzoekers verzamelden 15 studenten die nog maar net een relatie hadden en zorgden ervoor dat zij milde pijn ervoeren. Alle studenten hadden foto’s van hun geliefden en kennissen meegebracht en kregen deze tijdens het experiment te zien. Ook werden ze aan een functionele MRI-scan onderworpen.

Ze ontdekten dat de studenten die naar hun geliefden keken, de pijn minder heftig ervoeren dan de studenten die naar een foto van een kennis keken. Onderzoeker Jarred Younger concludeert dat liefde ergens hetzelfde effect heeft als pijnstillers zoals morfine. In het brein komt een stofje vrij dat een goed gevoel geeft.

Het is al langer bekend dat sterke gevoelens van liefde voor sterke activiteiten in bepaalde delen van het brein zorgen. In sommige van deze delen wordt dopamine aangemaakt. Dit goedje geeft een goed gevoel en komt onder meer vrij wanneer we snoepen of cocaïne gebruiken.

Het is onduidelijk of het effect van de liefde enkel werkt bij mensen die nog maar net een relatie hebben. Het is mogelijk dat mensen die al langer samen zijn het voor de pijnstilling niet moeten hebben van verliefdheid, maar van gevoelens van welzijn en comfort. Ook die kunnen stofjes opwekken die de pijn verminderen.

Volgens experts is het belangrijk dat artsen er rekening mee houden dat mensen die zich alleen en depressief voelen een lagere pijngrens hebben. Voor deze mensen moet meer tijd worden uitgetrokken, zo menen zij.

Lees ook:Vrouwen ervaren intensere pijn dan mannen
Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen
Lees ook:Verliefdheid is als een lijntje coke snuiven
Lees ook:Verliefde mensen zijn snel afgeleid van dagelijkse taken
Lees ook:Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Liefde vermindert pijn aanzienlijk

  1. Pingback: Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje | Relatie

  2. Pingback: Op doktersrecept: 4 knuffels per dag van 3 seconden! | Relatie

  3. Pingback: TV-tip: biedt DNA-daten de oplossing voor zoekende singles? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>