Lullen over jezelf is eigenlijk masturberen

Het is gênant, maar waar: we zijn als mensen allemaal enorme egotrippers.

6 van de 10 gesprekken die we voeren gaan over, jawel……onszelf. Op sociale netwerk sites is dit zelfs 8 van de 10.

Het is een soort van zelfbevrediging die in ons brein ook zo werkt. Het geeft mensen inderdaad net zulke lekkere gevoelens als seks dat kan geven……..

Zo blijkt uit onderzoek van Harvard University gebruikten hersenscans om te 195 vrijwillgers.

Er werden hersenscans van hen gemaakt terwijl ze een gesprek over zichzelf voerden, over hun eigen mening en persoonlijkheidskenmerken. Vervolgens moesten ze dit ook over anderen doen.

De bloedstromen naar de hersenen en de verschillende neurologische activiteiten werden daarna met elkaar vergeleken.

Wanneer mensen over zichzelf praten, is er een verhoogde activiteit in de mediale prefrontale cortex, het gebied dat met gedachten over zichzelf gaat.

Er bleek een verandering op in de gebieden die in verband worden gebracht met de vrijmaking van dopamine. Deze chemische stof controleert het belonings- en pleziersysteem. Dat hersengedeelte werd eerder al in verband gebracht met het genot dat tijdens seks ervaren wordt, bij het nemen van cocaïne of tijdens lekker eten en/of drinken. Over jezelf praten tegen een geliefd persoon verhoogde het plezier nog meer.

De productie van deze verslavende stof dopamine motiveert ons om regelmatig over onszelf te praten, omdat het prettige gevoel achteraf vergelijkbaar is met seks. Over jezelf praten is dus wel degelijk een vorm van zelfbevrediging, net als masturberen dat is in de lichamelijke zin van het woord.

Lees ook:Hoe jouw lijf laat weten dat je hem wel ziet zitten
Lees ook:Vreemdgaan is erfelijk
Lees ook:De liefde waar bijna niemand nog in gelooft
Lees ook:Seks hebben in tijden van IVF: het helpt!
Lees ook:Maatjes & minnaars

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>