Kind van gescheiden ouders – deel II

Ach, het wemelt ervan en de onderzoeken vliegen ons om de oren. Er is ook veel informatie, er is veel stof want er zijn veel kinderen van gescheiden ouders.

Er zijn ook nog steeds mensen die denken dat het allemaal wel goed komt met die kinderen, en ja, dat is misschien wel zo (hoe goed eigenlijk?). Maar daarvoor moeten die kinderen wel vechten. Harder dan andere kinderen. Dat begint al bij het begin………..

Dit tekstje zie ik op de site http://www.kinderenvangescheidenouders.nl/

“Informatie voor kinderen met gescheiden ouders

Scheiden: wat en waarom?
Toen je ouders trouwden, beloofden ze dat ze voor de rest van hun leven samen zouden wonen en leven. Ze hebben dat toen beloofd omdat ze elkaar toen erg lief vonden. Zo lief dat ze de rest van hun leven samen wilden zijn.

Maar later bleek het samen wonen en leven toch niet zo goed te gaan als ze dachten toen ze trouwden. Misschien vond je vader je moeder wel veel te netjes, of vond je moeder dat je vader zich veel te veel bemoeide met de tuin. Alle ouders hebben wel eens een beetje ruzie over zulke dingen. Maar als je ouders zo veel ruzie hebben dat ze niet meer met elkaar samen willen wonen en leven, dan kunnen ze gaan scheiden. Ze wonen dan niet meer bij elkaar en zijn ook niet meer getrouwd.

Het is moeilijk om te zeggen waarom je ouders precies gescheiden zijn. Dat is voor bijna alle gescheiden ouders verschillend. Je kan je vader of moeder er eens naar vragen. Maar het kan best zijn dat je vader of moeder daar niet over wil praten: die vindt het ook erg vervelend dat het gebeurd is. Maar onthou in elk geval altijd dat je als kind NOOIT de reden bent dat je ouders gaan scheiden. Jij hebt er nooit de schuld van!

Omgangsregeling
Als je ouders gescheiden zijn, ga je bij je vader of bij je moeder wonen. Je ouders beslissen bij wie je gaat wonen, of anders doet de rechter dat. Maar dat betekent niet dat je de ander van de twee nooit meer ziet! Bijvoorbeeld: je woont bij je moeder, en je mag eens in de twee weken een weekeinde bij je vader logeren. Je kan natuurlijk ook de telefoon gebruiken, een brief schrijven of e-mailen.

In de wet staat dat ouders en kinderen contact met elkaar moeten kunnen hebben. Daarvoor moet een ‘omgangsregeling’ gemaakt worden. Dat zijn de regels over hoe je omgaat met de ouder bij wie je niet woont, in dit geval je vader. Hoe vaak je precies naar je vader toe gaat, kunnen je vader en moeder samen regelen. Als ze er samen niet uit komen, regelt de rechter het. Omdat jij jonger dan 12 jaar bent, hoeven de rechter en je ouders jou niet te vragen wat je wil. Maar het mag natuurlijk wel.

Soms kan het beter zijn als je een van je ouders niet meer ziet, bijvoorbeeld als die je heeft mishandeld. Maar het kan ook gebeuren dat een van je ouders je het gevoel geeft dat je geen contact met je andere ouder mag hebben, terwijl daar eigenlijk geen reden is. Een paar voorbeelden: je vader begint te huilen als je vertelt dat je leuke dingen met je moeder hebt gedaan, of je moeder zegt dat je vader vroeger ook al nooit thuis was voor jou. Bedenk altijd of je het er zelf wel mee eens bent, je vader of moeder is niet de baas over wat jij denkt en voelt. Je ouders houden allebei van je, ook als je het niet altijd met ze eens bent.”

Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders
Lees ook:Steeds minder kinderen wonen bij hun vader en moeder in 1 huis
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder
Lees ook:Na de dood van hun kind vonden deze gescheiden ouders hun liefde terug

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kind van gescheiden ouders – deel II

  1. kelly

    hoi aalemaal, ik ben eklly ik ben 11 jaar. Mijn ouders hebben steeds ruzzie, mijn moeder sreeuw ook steeds tegen mijn vader: HET IS OVER!!!

    ik ben bang dat ze gaans cheiden ik durf ze het niet te vertellen dat ik er erg mee zit.
    Heeft iemand een tip

      /   Reply  / 
  2. heraux

    ja, een tip heb ik wel.

    1. Als je 11 bent kun je de kindertelefoon bellen http://www.kindertelefoon.nl/

    De Kindertelefoon is iedere dag bereikbaar van 14 tot 20 uur op 0800-0432 (gratis) en voor mobiele bellers 0900-0132. Chatten kan iedere dag, vanaf 16 uur!

    MAAR

    2. Als je ouder bent dan 11 dan lieg je dat vind ik niet aardig – en als je nog veel ouder bent.. geef ik je op voor diepgaand onderzoek want ik hou niet zo van dat soort grapjassen.

    snap je ?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>