Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders

Wat is er leuker dan kinderen krijgen? Opa en oma worden, juist ja.

Daarom is het wrang dat kinderen van wie de vader en moeder gescheiden zijn hun grootouders minder zien.

Vooral het contact met de grootouders aan vaderskant vermindert drastisch…….

Dat stellen sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zij baseerden zich voor onderzoek op data van meer dan 1000 inwonende kinderen tussen de 10 en 25 jaar en hun ouders die deelnamen aan de rondvraag ‘Scheiding in Vlaanderen’.

Als ouders gescheiden zijn, zien kinderen hun grootouders minder frequent, vooral die van vaderskant. Meer dan 10% van de kinderen met gescheiden ouders heeft zelfs helemaal geen contact meer met de grootouders van vaderskant.

Volgens de sociologen kan dit voor een groot deel verklaard worden door de verblijfsregeling van de kinderen. “De meest voorkomende regeling is dat kinderen van gescheiden ouders bij hun moeder wonen en eventueel tweewekelijks tijdens het weekend bij hun vader. Die kinderen zien hun oma en opa van moederskant even vaak als kinderen met nog steeds gehuwde ouders.”

Als de kinderen minstens door co-ouderschap de helft van de tijd bij de vader wonen, springen zijn ouders wel vaker in bij zorg en opvang en is er dus meer contact met de grootouders. “Dit onderzoek suggereert dat de verblijfsregeling niet alleen gevolgen heeft voor ouders en kinderen maar ook voor de verschillende grootouders.”

Lees ook:Grootouders die naar de rechtbank moeten om kleinkinderen te zien
Lees ook:Kind van gescheiden ouders – deel II
Lees ook:Steeds minder kinderen wonen bij hun vader en moeder in 1 huis
Lees ook:Opa & oma zijn ook dupe van een echtscheiding
Lees ook:Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders

 1. Lb.Koppenol

  Allang prima onderzoek aanwezig sinds 1980 al. Gedaan door Richard Gardner, bekend kinderpsychiater die prima adviezen gaf in gedegen studies voor Rechters, Advokatuur, GGZ etc etc. inzake passyndroom bij kinderen.
  Duizenden kinderen zijn en worden ieder jaar de dupe meestal door verzorgend ouder de moeder die letterlijk vervreemding pleegt lees Kindermishandeling.
  Schande. Zowel in België. Nederland, doch ook in andere Europese landen. In Brazilië heeft men dat geregeld in wetgeving. Uiteraard dienen daders veelal vrouw als zodanig te worden vervolgd en dient I Belang kinderen te worden opgetreden. De familierechters en kinderrechters dienen aan waarheidsvinding te doen, aangezien zelfs valse verklaringen door zulke vrouwen vaak klakkeloos terecht komen in familierechtsdossiers.
  Grote grote schande en een afgang voor rechtsstaten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>