Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder

Een echtscheiding is niet voorbij, zodra alles geregeld is. Voor de buitenwereld niet, maar zeker niet voor de betrokkenen.

En ook als al het leed geleden is, laat een breuk van de ouders diepe sporen na in een gezin. Blijvend zelfs.

Als vader en moeder uit elkaar gaan wanneer hun kinderen nog jong zijn, heeft dat grotere invloed op die kinderen dan wanneer ze later uit elkaar zouden gaan.

De jong met een scheiding geconfronteerde kinderen hebben, als ze eenmaal volwassen zijn, een onzekerder relatie met hun vader en moeder dan kinderen waarvan de ouders later uit elkaar gingen………..

Dat blijkt uit twee onderzoeken die in ‘Personality and Social Psychology Bulletin’ zijn gepubliceerd door wetenschappers van de University of Illinois.

In het eerste onderzoek vulden bijna 8000 kinderen een vragenlijst in, waarvan eenderde van de ouders was gescheiden. Kinderen die toen tussen de 3 en 5 jaar waren, bleken onzekerder te zijn over de relatie met hun ouders.

Ze wisten bijvoorbeeld niet zeker of ze hun vader of moeder konden vertrouwen en of hij of zij wel aanwezig zou zijn als ze hulp nodig hadden. Over de relatie met hun vader toonden kinderen zich nog onzekerder dan die met hun moeder.

In een tweede onderzoek zochten de psychologen uit waarom. Ze ondervroegen 7500 kinderen, waarvan driekwart na de scheiding bij hun moeder had gewoond, 11% bij hun vader en de rest bij hun opa’s, oma’s of anderen.

Wanneer ze bij hun moeder hadden gewoond, was de relatie met hun vader onzekerder dan wanneer ze bij hun vader hadden gewoond en vice versa.

Hoewel het voorbarig is om conclusies te trekken over de zorg voor kinderen na een scheiding, is wel duidelijk dat de hoeveelheid tijd die een kind doorbrengt met een ouder de kwaliteit hun elatie beïnvloedt.

Daarnaast bleek uit dit onderzoek dat de liefdesrelaties van kinderen niet significant worden beïnvloed door de breuk van hun ouders.

Lees ook:Gescheiden vaders en moeders genieten van kindloze dagen
Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders
Lees ook:Sterke stellen delen meer dan liefde!
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>