Pagina wordt geladen...

Waardoor mannen vaak geen seks meer willen als hun vrouw bevallen is // Partnerschap

Ik heb het vaak gehoord van vrouwen: dat hun man hen na de geboorte van het eerste of tweede kind met geen vinger meer aanraakt.

“Hij ziet me louter nog als de moeder van zijn kind en wil geen seks meer met me…..”

Over dat probleem schrijft ook seksuologe Rika Ponet die wekelijks in het Vlaamse Nieuwsblad schrijft en ook het bureau DuetBemiddeling runt.

De reden voor afwijzing door mannen in die situatie kan velerlei zijn, volgens Ponet en is een onderkend probleem, zeker omdat na de bevalling de aandacht het meest uitgaat naar moeder en zuigeling.

Misschien maakt de man een depressie door, wat sneller erkend wordt bij vrouwen na de bevalling, maar zeker ook voorkomt bij mannen die pas vader worden. Ook speelt bij mannen van vrouwen die een moeilijke bevalling hadden vaak posttraumatische stress, wat niet als zodanig (h)erkend wordt.

Faalangst, het niet aan te kunnen of niet goed te doen, spelen daarin dan een hoofdrol. Daardoor gaan mannen zich afsluiten voor seks, voor de verwachtingen van de ander.

Misschien zitten de wortels in zijn verleden, in traumatische ervaringen uit zijn jeugd- en kindertijd. Een moeilijke, slecht verwerkte ouder-kindband kan bij de geboorte van eigen kinderen, opnieuw naar boven komen.

Het moederschap van zijn vrouw, de band die zij heeft met hun kind, is voor hem dan een confronterende spiegel. Daardoor ziet hij haar niet meer als de verleidelijke sexy vrouw van ervoor, maar als de zorgende en almachtige moeder, een beeld dat hem beangstigt en waardoor hij vlucht in werk of hobby’s.

Interessant in dit geval is de overtuiging van gynaecoloog Michael Odent. Hij pleit ervoor dat mannen wegblijven bij het kraambed van hun vrouw. Omdat het zorgt voor een moeilijker geboorte, maar ook vanweg het effect op de relatie. “Na de geboorte kan ook de seksuele aantrekkingskracht tussen de partners verdwijnen en zo tot een scheiding leiden. Sommige mannen kampen zelfs op hun manier met een postnatale depressie”, zegt hij.

Het fenomeen is in Groot Brittannië reeds baby-quake oftewel de baby(op)schudding gedoopt. Omdat het krijgen van een kind je relatie door elkaar schudt, zowel qua dagelijks leven als qua seksleven en ervoor kan zorgen dan beiden minder lekker in hun vel zitten.

Als de man zijn vrouw na het baren van hun kind in principe ‘te goed’ vindt voor wellustige seks, wordt dit ook wel het madonna-hoer-complex genoemd. Met de eerste heb je geen vleselijke lusten, met de laatste wel immers.

Vaak ziet Rika Ponet in de praktijk zo’n huwelijk uiteindelijk stranden, omdat er sprake is van een 2e relatie, niet zelden met een jongere vrouw zonder kinderen.

Hier uitkomen zonder professionele hulp, is haast onmogelijk. De man zal natuurlijk bereid moeten zijn om aan de hele situatie iets te doen en moet erkennen dat er een probleem is. Hierover praten eerst in huiselijke kring is een voorwaarde, hoe moeilijk ook en de enige manier om uit deze impasse te komen.

facebook share facebook share

// Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

E-mail: Website: