Mannen moeten bij het kraambed wegblijven, als je nog een seksleven wilt

Rachel Rounds heeft een 2-jarig zoontje maar heeft nog steeds een geweldig seksleven met haar man. Hij kan geen genoeg van haar krijgen.

De reden? Zij denkt dat het komt omdat haar man niet aanwezig was tijdens de bevalling. Haar man, Tom, denkt daar hetzelfde over.

Als hij verhalen hoort van mannen die aanwezig waren bij de bevalling, kan hij daar met zijn hoofd niet bij.

Aldus vandaag een verhaal in De Telegraaf.

Jarenlang zijn we bezig geweest mannen te betrekken bij zwangerschap en bevalling. In de hoogtijdagen moesten ze zelfs mee naar zwangerschapsgym om mee te puffen en te voelen.

Nu komen we er langzamerhand achter dat het voor veel mensen de dood in de pot is voor hun seksleven. Mijns inziens is bevallen vrouwenwerk. Onder vriendinnen en zussen, met vrouwelijke artsen.

Gynaecoloog Michael Odent roept al een aantal jaren dat mannen niet in de kraamkamer moeten zijn. Een aanstaande vader of mannelijke dokter verhoogt namelijk de kans op een keizersnede.

Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 90% van de bevallingen in het Verenigd Koninkrijk de mannelijke partner aanwezig is. Volgens Odent maakt dit de moeder gespannener, waardoor ze meer adrenaline produceert.

“Dit vertraagt de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte en zo duurt de bevalling langer. Als een vrouw dit hormoon niet goed vrijmaakt, zijn de weeën minder sterk en verloopt alles moeilijker”, aldus Odent.

“De bevalling wordt pijnlijker en moeilijker omdat de hormoonspiegel van de vrouw verstoord is. De stijging van het aantal keizersneden dat laatste jaren is voor een deel aan de aanwezigheid van vaders te wijden.”

Het is goed dat 8 van de 10 in opleiding zijnde gynaecologen vrouwelijk is. “Als er alleen een vroedvrouw zou assisteren bij de geboorte, zou het ter wereld brengen van kinderen veel makkelijker verlopen”, gaat Odent verder. “De ideale omgeving voor een geboorte, is er een zonder mannen. Enkel een stille vroedvrouw die zich op de achtergrond houdt, is nodig. Veel mensen die rondlopen, zeker als het om mannelijke figuren als echtgenoten en artsen gaat, bemoeilijken het proces.”

Veel paren hebben na een bevalling een minder goed seksleven. Dat je als vrouw de eerste tijd wel even wat anders aan je hoofd hebt dan seks is overigens heel normaal. Maar een bevalling werkt heel lang door, vooral bij mannen. Ik weet van heel veel mannen dat zij na het meemaken van de geboorte van hun kind heel anders tegen hun geliefde zijn gaan aankijken. En dat had 9 van de 10x een negatief effect op het seksleven van het koppel.

“Het effect van mannen aan het kraambed werkt lang na in de relatie”, weet ook Odent. “Na de geboorte kan ook de seksuele aantrekkingskracht tussen de partners verdwijnen en zo tot een scheiding leiden. Sommige mannen kampen zelfs op hun manier met een postnatale depressie.”

Lees ook:Crowd Birthing: dat is bevallen met z’n allen
Lees ook:Mannen naar het café als hun vrouw bevalt of een taak geven
Lees ook:Waardoor mannen vaak geen seks meer willen als hun vrouw bevallen is
Lees ook:Kindertjes maken wordt minder als ze er eenmaal zijn
Lees ook:Sterft de stoeipoes in een vrouw bij het uitpersen van een baby?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>