Ethisch slettebakken: vreemdgaan op afspraak

Er is een nieuwe hype, of beter gezegd lifestyle, in het puriteinse Amerika: nieuwe monogamie. Het houdt in dat je binnen je relatie waterdichte afspraken maakt over vreemdgaan. Er wordt onderhandeld over de regels en alles wordt in details vastgelegd. Zolang het ethisch en correct is, is alles mogelijk……………..

Steeds meer Amerikanen schijnen hun relatie zo in te vullen. Er is zelfs een boek over geschreven, `The ethical slut. A guide to infinite sexual possibilities`, geschreven door D. Easton en C.A. Liszt.


Het is een theorie die lustig in de praktijk wordt gebracht. De theorie erachter is dat door de vrijheid en eerlijkheid steeds opnieuw de begeerte wordt opgewekt. Immers, als je het doet heb je toestemming op papier, je hoeft geen smoesjes te verzinnen, je kunt het keer op keer doen, komt ruimschoots aan je trekken en voor ruzie hoef je niet bang te zijn.

Maar is het aantrekkelijke van vreemdgaan niet juist dat het ‘verboden’ is? Het maakt het spannend dat je alles stiekem moet doen, toch? Of is het te vermoeiend om steeds maar weer nieuwe leugens te verzinnen en te onthouden? Tja, dan is de lifestyle nieuwe monogamie, vreemdgaan op afspraak, een mooi alternatief. Maar waarom zou je een vaste relatie aangaan, en dan afspreken dat je vreemd mag gaan? Kun je dan niet beter single blijven? Dan is alles toch opgelost?

Seksuologe Rita Ponnet ziet de logica er ook niet van in en hakt de theorie direct in de pan: “Je kan niet direct de knop omdraaien en het onderscheid maken tussen je lichaam en je hart. We zijn met totaal andere normen en waarden grootgebracht. Overspel doet nog veel pijn. Ik geloof niet in rationeel onderhandelen over zulke emotionele zaken. Dat is absurd.”

Lees ook:Bestaat monogamie?
Lees ook:Is sexting met een derde ook overspel?
Lees ook:Ga je vreemd als je geheimen deelt met een ander of pas als je het bed deelt?
Lees ook:Vreemdgaan is geen één man vreemd
Lees ook:Het monogame huwelijk is een levensverzekering

facebook share facebook share

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Ethisch slettebakken: vreemdgaan op afspraak

  1. suzanne

    Vreemdgaan op afspraak zou wettelijk verboden moeten worden. In een huwelijk/ verbintenis kan zoiets nooit goed gaan. Waarom ga je dan überhaupt die verbintenis met elkaar aan? Ik denk dat een grotere macht over ons waakt en hij/zij het er niet mee eens zou zijn dat we onder het mom van ‘huwelijkse afspraken’ maar met Jan en alleman naar bed zouden gaan. Als we allemaal eens trouw zouden blijven aan onze wederhelft en daarmee met name aan onszelf, dan zouden er heel wat minder problemen op de wereld zijn.

      /   Reply  / 
  2. Wichert

    ‘Wettelijk verboden’ lijkt me ietwat overdreven. Wat is er mis mee als twee mensen een relatie hebben, maar het onderling ook goedvinden om spanning en eventueel zelfs seks bij anderen te zoeken? Wie doen ze daar kwaad mee? It’s the best of both worlds.

      /   Reply  / 
  3. Maria

    Op het moment dat je met een ander dan je eigen relatie naar bed gaat, ben je al single. Je verbreekt de relatie namelijk door de lichamelijke verbinding met een ander te leggen. Maarja, in Amerika zien ze elkaar nu eenmaal wat makkelijker als inwisselbaar voorwerp dan als mens, dus ze geloven dat het geen kwaad kan. En zoals wij inmiddels weten, maakt ‘geloven’ een hoop mogelijk.

      /   Reply  / 
  4. suzanne

    Ik denk dat sommige mensen onder ons wel heel erg makkelijk over een relatie denken. Ik geloof niet dat, toen Eva uit de rib van Adam werd geschapen, de hogere macht dacht ‘laten we uit die andere rib even Tessa kneden, zodat Adam volgens goedgemaakte afspraken met Eva ook even met Tessa kan scharrelen’. Het zijn toch ook altijd weer mannen die zulk soort dingen verzinnen.

      /   Reply  / 
  5. Maria

    Mannen, die weinig van dat ribverhaal geloven, ook.

      /   Reply  / 
  6. Charlotte

    Kennelijk ben ik weer eens een van de schaarse vrouwen op deze aardkloot die het wel een aantrekkelijk idee vindt.. Kom op nou en hou jezelf niet voor de gek met 1 vaste relatie: het is toch ronduit fantastisch naast je eigen kerel een ‘legale’ minnaar – of meerdere zelfs ! – te hebben. Als hij dan een keer koppijn heeft kun je gewoon bij een ander aankloppen! Lekker praktisch toch?!

      /   Reply  / 
  7. Maria

    @ Charlotte: dat ‘eigen’ in ‘eigen kerel’ is dan een grote vergissing.

      /   Reply  / 
  8. Wichert

    Waarom is dat een vergissing? Waarom zou je naast je ‘eigen’ kerel of vrouw geen ander kunnen hebben? We zijn niemands bezit, we zijn vrije zielen. Je hebt toch ook vrienden die verschillende dingen geven? Met de ene vriend lach je, met de ander voer je serieuze gesprekken en met weer een andere vriend ga je jacht. Fijn toch als je partner dat prima vindt?

      /   Reply  / 
  9. Charlotte

    Maria, je bent wel erg ouderwets! Heb jij dan nooit ook maar 1 keer gedacht dat het wel lekker zou zijn om eens met een ander in bed te liggen? Waarom zou dat niet kunnen?Het gaat dan puur om de lust, gewoon ter afwisseling! Kun je je nieuw opgedane ervaringen ook weer met je ‘eigen’ vent delen. Zo hou je je sexleven ook met hem spannend! Wat liefde betreft: dat kun je maar met één tegelijk delen. Ik zie verder het probleem niet! Swing along mensen!

      /   Reply  / 
  10. Maria

    Wat denk je dat je ‘eigen vent’ ervan vindt dat jij met een ander in bed ligt. Denk je dat hij benieuwd is naar wat jij daar allemaal opsteekt? Of presenteer je het als een soort Sinterklaas-surprise: kijk eens wat voor leuks ik nu heb! Zeg lekker niet waar ik het vandaan heb.
    Nee, die ‘eigen vent’, daar heb je echt het beste mee voor.

      /   Reply  / 
  11. Wichert

    Het gaat hier toch om de afspraak die gemaakt wordt tussen de partners? Dat er regels zijn, dus bijvoorbeeld: we praten er niet over.
    Die ‘eigen man’ merkt zelf wel wat je allemaal hebt opgestoken en andersom. Zo houdt je de relatie tenminste levendig.

      /   Reply  / 
  12. Jack

    Je gaat vreemd als je seksen met een ander gewoon lekkerder vindt.

      /   Reply  / 
  13. Louise

    Maar dat weet je van tevoren toch niet? Je kunt toch niet aan iemand zien of die lekker kan seksen?

      /   Reply  / 
  14. Jack

    Ja, zo kun je wel aan de gang blijven.

      /   Reply  / 
  15. Louise

    Veel mensen doen dat dus ook.

      /   Reply  / 
  16. Marcel

    Tja, in Nederland noemen we dit toch gewoon een “open relatie”? Niks mis mee als je het allebei wilt! Op papier vastleggen vind ik wel typisch amerikaans… Zoiets spreek je gewoon mondeling met elkaar af!

      /   Reply  / 
  17. Eline

    Monogamie wordt opgelegd door overheid en kerk.

    Biologische gezien wil een man z’n zaad zoveel mogelijk verspreiden bij gezonde vrouwen. Een vrouw die sterk nageslacht wil dient dan weer het zaad van meerdere mannen tegelijk in haar vagina te hebben, zodat het sterkste zaadje wint en haar eitje kan veroveren.

    Je hebt er die er gewoon over praten en je hebt er die het gewoon doen… Het is een kwestie van helemaal natuurlijk jezelf zijn, vind ik.

      /   Reply  / 
  18. Aap

    En een instrument van de Hoge Heer in de Hemel die bepaalt in welk eitje dat zaadje komt.

      /   Reply  / 
  19. Peter

    Vroeger was sex voor het huwelijk verboden en daar was een goede reden voor, want je kon ongewenst zwanger raken. Door de beschikbaarheid van voorbehoedmiddelen is die reden weggevallen en is sex voor het huwelijk de normaalste zaak van de wereld. Om dezelfde reden zal op den duur ook sex naast het huwelijk of de vaste relatie de normaalste zaak van de wereld zijn, alle bijbelteksten ten spijt. Het komt vaak voor, maar het gebeurt nu nog vaak in het geheim, net als vroeger sex voor het huwelijk. Veel mensen moeten er gewoon nog aan wennen dat het hebben van een vaste relatie niet betekent dat je partner nooit met een ander zal neuken. Het gebeurt gewoon! Ik denk dat de trouwbelofte moet worden aangepast en dat trouw daarin niet moet betekenen dat je nooit sex hebt met een ander, maar dat je voor je partner blijft gaan, ook al gaat die vreemd.

      /   Reply  / 
  20. Pingback: Liever cyberseks? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>