Vreemdgaan is geen één man vreemd

Mannen gaan vreemd, ook al zijn ze dol op hun vrouw. Het is hun biologie die hen dwingt tot overspel. Het betekent niets en ze willen niets liever dan ook bij hun vrouw blijven.

Monogaam levende mannen die het consequent volhouden, stevenen af op een seksuele gevangenschap, die kan leiden tot een leven vol boosheid en bitterheid……

Mannen die vreemdgaan, hebben het beste van 2 werelden, is de boodschap van het nieuwe boek van socioloog Eric Anderson. Het is getiteld ‘The Monogamy Gap: men, love and the reality of cheating’, oftewel ‘De monogamiekloof: mannen, liefde en de realiteit over ontrouw’.

“Vreemdgaan is niet vreemd, het is de norm. En het wordt hoog tijd dat mensen een vrije relatie meer kans geven en op gelijk niveau plaatsen met monogame relaties. Monogamie is zeker niet de enige vorm”, aldus Anderson.

Het niet de ontrouw op zich die relaties kapotmaakt, maar de onredelijke verwachting dat een vaste relatie alle behoeftes bevredigt. “Ik wil ontrouw niet promoten, maar wel open en gelijke seksuele relaties. Als beide partners beseffen dat buitenechtelijke seks de ander gelukkiger maakt, dan hebben ze een lange weg afgelegd naar emotionele eerlijkheid én hebben ze tegelijk de jaloezie overwonnen.”

Veel vrouwen vinden liegen over overspel nog erger dan het gegeven op zich. Moet manlief altijd alles opbiechten? “Eerlijkheid is niet altijd de beste optie”, volgens Anderson. “Er is wel 1 nuance: bovenstaande uitspraken gaan over mannen op zoek naar ‘recreationele seks’, met andere woorden onenightstands en slippertjes. Affaires, waarbij nog een relatie wordt opgebouwd, zijn een andere kwestie.”

Emotionele intimiteit is het echte gevaar voor een relatie, niet die scharrel van een uurtje met een vreemde die je ontmoette in het café. Je kan nooit garanderen dat je partner niet elders een (nieuwe) liefde vindt. Mannen controleren en tegenhouden om dat te voorkomen, is echter een slecht idee: daarvan gaan ze ook op de loop. Het is beter om een emotioneel open relatie te hebben en misschien seksueel ook, adviseert de socioloog.

Omdat ze zich verstikt en beperkt voelen, willen mannen juist uitbreken. De grenzen weghalen, kan maken dat ze er binnen blijven of ze minimaal overschrijden.

Voor sommige paren kan een open relatie de oplossing zijn, al durven ze de stap vaak niet te zetten omdat het maatschappelijk onaanvaard is. Relaties zouden erop vooruit gaan als volwassenen elkaar respecteren en ieder ook hun eigen weg laten zoeken, in plaats van zich wanhopig aan te passen aan het maatschappelijk en cultureel bepaalde beeld.

Lees ook:Wat is erger: overspel of verliefd worden op een ander?
Lees ook:Polyamorie: een groot hart om met meerdere mensen te delen
Lees ook:Seks is ruilmiddel in relaties
Lees ook:Vrouwen worden toleranter t.o.v. vreemdgaan
Lees ook:Het open huwelijk: liefde en/of lust voor gevorderden

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vreemdgaan is geen één man vreemd

 1. Shanon

  Maar waarom mannen en niet mensen? Hebben vrouwen geen behoefte aan spannende uurtjes zonder daar thuis iets over uit te hoeven leggen of gedoe over te krijgen? Dat zou toch pas écht gelijkwaardig zijn.

    /   Reply  / 
 2. Egirl

  Dit artikel is zeker geschreven door een vent die vaak buiten de pot wilt pissen maar tegenlijkertijd ook wil dat zijn vrouw braaf bij de tv zit te wachten tot hij thuiskomt.

    /   Reply  / 
 3. Kreeft

  ja , goh
  natuurlijk mannen MOETEN en MOGEN vreemdgaan want dat zit nu eenmaal in de genen , bah schei toch uit , gewoon gek zijn op en tevreden zijn met je eigen vrouw !!

  als mijn partner een slippertje maakt dan weet hij dat zijn thuis en alles “ploef “weg is , absoluut.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>