Het monogame huwelijk is een levensverzekering

De voorkeur voor monogame verbintenissen heeft niets met gevoelens te maken. Het was slechts bedacht als praktische oplossing: om mannen en vrouwen ervan te verzekeren dat hun land bij de juiste erfgenamen terecht zou komen.

Dat is de uitkomst van Amerikaans onderzoek, opgetekend in Evolution Biology.

De Universiteit van Harvard en het University College London ontwikkelden een computermodel waarbij het gedrag van 2 bevolkingsgroepen gedurende 2 generaties werd nagebootst. De ene groep gedroeg zich monogaam, de andere polygaam

Uit de simulatie bleek dat in de monogame groep de materiële eigendommen veel vaker bij de familieleden terechtkwamen die genetisch het meeste aan hen verwant waren. 

Monogamie werd sociaal gezien aantrekkelijker dan polygamie toen landbouw ontstond in gebieden waar vruchtbare grond schaars was. Mannen werden door monogamie verzekerd van het feit dat hun land niet werd verdeeld over een te groot aantal nakomelingen. Hun grond zou immers waardeloos zijn geworden als het in teveel kleine stukjes werd gehakt. En alle nakomelingen zouden in dat geval moeite hebben om te overleven.

Ook voor vrouwen was monogamie prettiger:  hun kinderen kregen door een huwelijk de beschikking over een goede erfenis.

De conclusies van het onderzoek weerleggen de oude theorie dat monogamie ontstond vanwege religie en het sociale voordeel dat mannen minder hoefden te vechten om vrouwen.

Lees ook:Gedwongen monogamie maakt nageslacht dommer
Lees ook:Vrouwen die het met meerdere mannen doen zijn goed voor de mensheid
Lees ook:Een open relatie waarin je elkaar wat gunt
Lees ook:Monogamie lijkt de beste van vele kwaden
Lees ook:Polygame mannen leggen eerder het loodje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het monogame huwelijk is een levensverzekering

  1. Pingback: Monogamie lijkt de beste van vele kwaden | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>