Een gelukkig huwelijk? Daar word je mee geboren!

FingerWeddingRare aanhef, maar het blijkt wel waar te zijn.

Al sinds eind jaren ’80 doen de universiteiten van Berkeley en Northwestern onderzoek naar een mogelijke verband tussen genen en relationeel geluk.

Er is een bepaald gen die het mensen moeilijker of juist makkelijker maakt om in een langdurige bestendige relatie te blijven. Een huwelijksgen dus……..

Aan de studie werken 156 paren van middelbare leeftijd en ouder mee. Aan het begin van de studie gaven zij DNA-monsters af en elk individu vult elke 5 jaar een vragenlijst in.

Het zogenaamde 5-HTTLPR-gen, dat betrokken is bij de regulatie van serotonine, voorspelt hoeveel invloed emoties hebben op relaties. Iedereen erft een kopie van dit gen van elke ouder.

Mensen met 2 korte 5-HTTLPR varianten voelen zich meestal ongelukkig in hun huwelijk als er veel negatieve emoties opduiken. Zij zijn ook het vrolijkst als ze positieve impulsen ervaren.

Mensen met 1 of 2 lange varianten van dit gen zijn minder onderhevig aan het emotionele klimaat van hun leven en huwelijk.

Mensen met 2 korte varianten van het gen kun je volgens de onderzoekers vergelijken met een plant. Is het emotionele klimaat goed, dan bloeien ze open. Is het klimaat slecht, dan verdorren ze.

Het rechtstreekse verband van genen, emoties en tevredenheid in het huwelijk is het duidelijkst zichtbaar bij ouderen, omdat zij ~net als jonge kinderen~ maximaal gevoelig zijn voor genetische invloeden.

Iedereen beschikt over twee dergelijke genetische transportcomponenten, die weliswaar zowel in een korte als lange vorm voorkomen. Personen die over de korte vorm beschikken, krijgen een lagere dosis serotonine toegediend dan personen met een lange vorm en ervaren dus minder snel een geluksgevoel.

Binnen een relatie worden laatstgenoemden meer beïnvloed door negatieve gevoelens, zoals woede, verdriet of afkeer. Voor hen is het dan ook niet zo gemakkelijk om emoties tijdens én na een ruzie van zich af te schudden.

Maar dit betekent zeker niet dat koppels hierdoor onvermijdelijk uit elkaar dienen te gaan, benadrukt hoofdonderzoeker Dr. Robert Levinso. “Wanneer paren ook gelukzalige momenten delen, zullen de negatieve emoties na verloop van tijd uitgevaagd worden.”

 

Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen
Lees ook:Lichaamshouding zegt meer dan gelaatsuitdrukking
Lees ook:Slaapkwaliteit kan relatie maken of kraken
Lees ook:Waarom je over ruzie met je partner ‘geen nachtje moet gaan slapen’
Lees ook:Mannen moeten meer moeite doen om aardig te zijn dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>