Lichaamshouding zegt meer dan gelaatsuitdrukking

Wie wil weten hoe de ander denkt en voelt, kan beter op de houding van het lichaam van iemand letten dan naar hoe hij of zijn kijkt.

Zowel positieve emoties al negatieve emoties worden door mensen beter op het lijf herkend, blijkt uit onderzoek met foto’s van sporters, mensen die een piercing kregen, begrafenisgangers, prijswinnaars en mensen die een orgasme bereiken……..

Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen in de nieuwste editie van Science.

Ze lieten vrijwilligers allereerst de gezichten bekijken van meer dan 100 tennissers die net een wedstrijd hadden gespeeld. Zonder het lichaam erbij wisten ze niet te raden of de speler had gewonnen of verloren. Op basis van plaatjes mét het lichaam lukte dat wel.

In een volgend experiment photoshopten de onderzoekers treurige gezichten op blije lichamen en andersom, om te kijken of het draaide om de combinatie van lichaamshouding en gezichtsuitdrukking of alleen het eerste.

De negatieve emoties kwamen uit filmpjes van navel- en tepelpiercingen en van begrafenisfoto’s. De foto’s van gezichten met positieve emoties kwamen van de website beautifulagony.com.met gezichten van klaarkomende mensen en van winnaars in ‘Extreme makeover: home edition’. Ook in dit experiment raadden de deelnemers de emotie alleen wanneer ze ook de lichaamshouding konden aflezen.

In een zelfde setting moesten ze ook de emoties van de personen op de plaatjes nadoen. Verrassend genoeg deden ze dat niet door het gezicht, maar wel door de lichaamshouding.

De onderzoekers concluderen dat in het geval van dit soort heftige emoties het lijf meer zegt dan de gelaat. Wat de gevolgen voor digitale expressie is, is nog niet duidelijk. Mogelijk verschijnen binnenkort de eerste smilies met een lichaam.

Lees ook:Waarom je over ruzie met je partner ‘geen nachtje moet gaan slapen’
Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen
Lees ook:De vuige roddel is niets anders dan een overlevings-mechanisme
Lees ook:Hoe het gezicht verraadt of hij of zij rijk is
Lees ook:Liefde op het vierde gezicht

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>