Cocaïne vermindert empathisch vermogen

Het feit dat mensen met een lijntje ‘coke’ in hun snufferd vaak zo opgefokt zijn naar elkaar, ligt niet alleen aan het opwekkende effect van de drug.

Cocaïne vermindert het vermogen om negatieve emoties bij anderen te onderscheiden, al na een enkele dosis…..

Dit blijkt uit onderzoek onder snuivende studenten tussen de 19 en 27 jaar dat gepresenteerd is op het ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) Congress in Amsterdam.

De proefpersonen kregen een dosis cocaïne of een placebo. Na een paar uur kreeg iedere deelnemer een serie tests voorgeschoteld. Hierbij werd de reactie op gezichtsuitdrukkingen gemeten. Basisemoties als angst, verdriet, boosheid, afgunst en geluk kwamen voorbij.

Vergeleken met de deelnemers die een placebo kregen, hadden degene met cocaïne veel meer moeite met het herkennen van negatieve emoties. Ook maakten zij meer cortisol aan, een stresshormoon waar je hart sneller van gaat kloppen. Emoties zoals verdriet en angst werden door deze groep 10% slechter onderscheden.

Dit is het eerste onderzoek gericht op de effecten van cocaïne op emoties op de korte termijn, laten de onderzoekers weten.

Lees ook:Een gelukkig huwelijk? Daar word je mee geboren!
Lees ook:Verdriet is onze ‘taaiste emotie’
Lees ook:Lichaamshouding zegt meer dan gelaatsuitdrukking
Lees ook:In een goede relatie ruik je elkaars emoties
Lees ook:Extra testosteron maakt ook vrouwen te eigenwijs om samen te werken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>