Hoe mannen haantjes worden. Of niet

‘Haantjes’ is de titel van het laatste boek van Kluun.

En hoewel allerlei boekrecensenten het kraakten ~met Paroolman Maarten Moll voorop~ vond ik het een enig verhaal dat in een zeer makkelijke stijl geschreven is.

Heerlijk om tussen wat zwaarder literair werk door te lezen, zonder dat het pulp is.

Ik vind dat ik recht van spreken heb, want ik ken zowel de ‘haantjescultuur’ van de reclame- en mediawereld als de knalroze Amsterdamse homoculuur.

En die clashen en/of lullen langs elkaar heen. Maar, ik ga hier niet mevrouw de recensente uithangen en het ook niet over heren uit de Rue de Vaseline hebben, maar juist over die van testosteron bol staande mannetjes. Haantjes dus……….

Er is een heuse wetenschappelijke studie naar haantjes gedaan o.l.v. neurowetenschapper Inge Volman van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Mannen met veel testosteron in hun lijf zijn agressiever en minder sociaal aangepast.

Dat zou wel eens kunnen komen doordat het mannelijke geslachtshormoon de communicatie beïnvloedt tussen twee hersengebieden die belangrijk zijn voor sociaal-emotioneel gedrag.

Testosteronmannen kunnen het gebied in het brein voor automatische emotionele reacties minder goed onderdrukken, blijkt MRI-onderzoeken.

In wetenschapstaal is dat het volgende. (Ik heb het ook een paar keer moeten lezen voor ik het snapte)

“Wij hebben gekeken naar de activiteit van de prefrontale cortex en de amygdala. Deze hersengebieden zijn belangrijk voor sociaal-emotioneel gedrag. Bij proefpersonen met een laag testosteronniveau was de prefrontale cortex actiever als ze gevraagd werden hun sociale gedrag te controleren. Hun amygdala, het hersengebied dat betrokken is bij automatische emotionele reacties, werd gereguleerd door de activiteit van de prefrontale cortex. Bij deelnemers met een hoog testosteronniveau was dit niet zo.’ ‘Haantjes’ lijken deze cognitieve controle te missen.”

Inge Volman en haar collega’s bekijken in vervolgonderzoek welke rol testosteron speelt bij psychologische aandoeningen als psychopathie en sociale angst.

Illustratie: ‘Haantjes’, Kluun, Uitgeverij Podium, €17,50. En o ja: de Parool-recensent vond de trailer leuker………….

Lees ook:Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?
Lees ook:Onderlinge competitie laat mannen op vrouwenjacht gaan
Lees ook:Aanwezige vader zorgt voor socialere kids die niet snel naar drugs grijpen
Lees ook:Tijdens echtelijke ruzies worden mannen doof en blind
Lees ook:Vrouwenhersenen zijn actiever dan die van mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>