Aanwezige vader zorgt voor socialere kids die niet snel naar drugs grijpen

vaderschapIn tijden dat sperma bijna gemaakt kan worden in een laboratorium, kwam de wetenschap ook op deze prangende vraag terecht

Zij onderzochten het en kwamen met een verrassende antwoorden en inzichten……..

De onderzoekers lieten jonge muizen in verschillende omstandigheden opgroeien. Sommigen groeiden op in een gezin met een vader en moeder, anderen met een alleenstaande moeder op.

Het blijkt dat muizen die zonder vader opgroeien er abnormale sociale interacties op nahouden. Ze zijn agressiever dan muizenkinders uit een volledig gezin.

Dit is te verklaren door een afwijking in de hersenen. Vaderloze muizenjongen bleken enkele gebreken in de prefrontale cortex, dat sociale en cognitieve activiteiten controleert, te hebben.

Met name de meisjes ondervonden de gevolgen van de afwezigheid van hun vader. Zij waren bijvoorbeeld ook gevoeliger voor amfetamine.

“Hoewel we muizen gebruikten, zijn de resultaten zeer relevant ook voor mensen”. aldus hoofdonderzoekster Gabriella Gobbi.

“De gedragsproblemen die we constateerden, komen overeen met studies naar vaderloos opgegroeide mensen. Zij hebben eveneens een groter risico op afwijkend gedrag en met name drugsverslaving.”

Het is voor het eerst dat onderzoeksresultaten aantonen dat de afwezigheid van de vader tijdens de ontwikkeling van kinderen hun neurobiologische systeem aantast.

Lees ook:Jongens die opgroeien zonder vader komen later dan gemiddeld in de puberteit
Lees ook:Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters
Lees ook:Zonen beter bestand tegen scheiding ouders dan dochters
Lees ook:Kinderen van rijke ouders lijden het meest onder een scheiding
Lees ook:Jonge kinderen van gescheiden ouders wonen het liefst bij hun moeder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>