Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?

lobeaniAl eerder was bekend door onderzoeken dat een mens in een milliseconde bepaald wat hij/zij van iemand vindt, die die zojuist ontmet heeft.

In de hersenen wordt direct bepaald of degene die voor het eerst voor je staat een potentiële partner is of niet.

Bij mannen wordt dit meer seksueel geduid dan bij vrouwen. Zij denken: met deze zou ik wel / misschien / nooit seks willen. Bij vrouwen gaat het meer om: zou hij de ware kunnen zijn?

De wetenschap heeft ontdekt wet welk gedeelte van onze hersenpan overlegd wordt……..

Het gaat om de prefrontale cortex, blijkt uit recente studie uit Ierland. Het is de eerste keer dat ‘real-live’ dating-ervaringen meegenomen werden in een onderzoek naar hoe de hersenen romantische keuzes maken.

Verschillende delen in de prefrontale cortex voor in ons ‘pannetje’ werken mee om binnen die milliseconde te weten of je je aangetrokken voelt tot iemand wanneer je hem of haar ziet. De zogenaamde ‘liefde op het eerste gezicht’.

De onderzoekers lieten mensen speeddaten. Daaraan vooraf kregen de kandidaten al foto’s van elkaar te zien. Tijdens het bekijken daarvan werd een fMRI-scan van hun hersenen gemaakt. En wat bleek: er was volop activiteit waarneembaar in de prefrontale cortex wanneer mensen foto’s van hun dates zagen die ze later als aantrekkelijk zouden beoordelen.

Maar er is meer dan alleen aantrekkelijkheid. Opvallend was ook dat als mensen een foto zagen van iemand die volgens de meeste mensen ‘knap’ was, dat er een grote activiteit ontstond in de ventromediale prefrontale cortex: het hersengedeelte helemaal aan de voorkant. Wanneer mensen een gezicht zagen dat ze interessant vonden, maar dat niet als ‘gemiddeld knap’ werd gezien ontstond er in een heel ander deel activiteit: in de rostromediale prefrontale cortex, lager in de hersenen.

Onderzoeker Cooper: “Die regio zou iets te maken hebben met niet alleen met het besluit ‘Is deze persoon een goede vangst?’ maar meer met ‘Is deze persoon ook een goede vangst voor mij?”

Lees ook:Hoe mannen haantjes worden. Of niet
Lees ook:Lullen over jezelf is eigenlijk masturberen
Lees ook:Nederlandse heteromannen zijn behoorlijk homofoob
Lees ook:Online daten: dat is geen liefde op het eerste, maar op het tweede gezicht
Lees ook:Samen onder de hersenscan om te weten of je relatie stand houdt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>