Flodderromans zijn de pest voor liefdes- en seksleven

De kasteelromans, de doktersromans en wat dies meer zij.

Kortom: de flodderboekjes die nog steeds door talloze vrouwen verslonden worden, hebben altijd een slechte naam gehad.

En hoewel ze sinds de jaren ’70 wel wat geëmancipeerder zijn geworden qua vrouwbeeld, creëren deze romannetjes nog steeds een buitengewoon irreël beeld over relaties.

Bovendien wordt er nauwelijks aan safe sex gedaan………..

Dat beweert de Britse TV-psychologe Susan Quilliam.

Dacht je eraan nog wat van die boekjes in je koffer te proppen voor je vakantie? Dan loop je het risico terug te komen met een vertekend beeld van relaties, althans volgens een artikel dat de psychologe schreef in het vaktijdschrift ‘The Journal of Family Planning and Reproductive Health Care’.

Susan Quilliam beweert dat het genre sinds de jaren ’70 weliswaar evolueerde naar een zelfbewuster vrouwbeeld, maar dat het nog steeds bol staat van realiteitsvlucht, perfectionisme en idealisering. “Relaties vereisen veel werk en zijn nooit perfect en gebroken harten zijn onvermijdelijk”, aldus de psychologe. Ze stelt dat veel van de problemen die ze bij therapiesessies tegenkomt, door romantische fictie zijn beïnvloed.

Ook de beschrijvingen van seks laten volgens haar te wensen over: in slechts 1 op de 10 romannetjes word een condoom vermeld, die dan meestal achterwege wordt gelaten omdat de heldin zich ‘dichter’ bij haar prins wil voelen. “Zulke boodschappen zijn het tegenovergestelde van wat we aanbevelen in het licht van veilig vrijen en geboorteplanning.”

Australisch onderzoek liet vorig jaar ook al zien dat het filmgenre romantische komedies echte relaties slecht beïnvloeden.

Lees ook:Formule voor seks op de werkvloer
Lees ook:Soaps en series volgen betekenen de moord op je eigen relatie
Lees ook:Romcoms verzieken relaties niet
Lees ook:Mannen vinden ongevraagd huishoudelijk doen romantisch
Lees ook:Het syndroom van deze tijd: de midlife spiegelfobie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Flodderromans zijn de pest voor liefdes- en seksleven

  1. Pingback: Een nacht die je normaal alleen in films ziet… | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>