Romcoms verzieken relaties niet

In het verleden werd al vaak beweerd dat het kijken naar romkoms, oftewel romantische komedies, funest zou zijn voor het liefdesleven van m.n. vrouwen.

Maar er is geen direct verband tussen het kijken naar romkoms en de overtrokken ideeën zoals ‘liefde overwint alles’, ‘liefde op het eerste gezicht’ en het bestaan van de zogenaamde ‘soulmates’.

Tevens worden mannen en vrouwen er in dezelfde mate door beïnvloed………

Zo blijkt uit onderzoek van de University of Illinois onder 335 studenten, waarover is gepubliceerd in het blad ‘Communication Monographs’.

“Onze resultaten spreken de populaire aanname dat blootstelling aan romantische komedies onder jonge mensen leidt tot onrealistische verwachtingen omtrent relaties, tegen”, concludeert onderzoeker Veronica Hefner.

Studenten die veel naar romantische komedies keken om meer te weten te komen over liefde en relaties hebben wel een iets grotere kans om er idealistische ideeën over romantiek op na te houden dan zij die voor de ontspanning kijken.

“Het doet er niet toe wat je kijkt, maar waarom je kijkt,” zegt Hefner daarover. Ze benadrukt verder dat deze idealistische overtuigingen een echte relatie niet hoeven te schaden. Zo wijst ze erop dat eerder onderzoek aantoonde dat mensen die hun partner perfect en geweldig vinden veel tevredener zijn met hun relatie.

Er bleek geen verschil te zijn tussen de romantische overtuigingen van mannen en vrouwen. En daarmee rekenen de wetenschappers met een andere populaire overtuiging af, namelijk dat vrouwen de enigen zijn die er idealistische ideeën over een relatie op nahouden en zich laten beïnvloeden door romkoms.

De meeste romkoms zijn niet zo ireeël als gedacht. “Het meest voorkomende idealistische thema was de opvatting dat liefde alles kan overwinnen.” Maar ook heel realistische statements komen aan bod. Zelfs dubbel zo vaak. Bijvoorbeeld dat een relatie hard werken is, zo blijkt uit onderzoek naar de 52 succesvolste romkoms tussen 1998 en 2008.

Lees ook:Eenderde studenten is single
Lees ook:Kevin & Chantal scoren niet op datingsites. Alexander & Charlotte wel…
Lees ook:Romantische komedies doen echte relaties geen goed
Lees ook:Je maakt je partner stikjaloers door te lunchen met je ex
Lees ook:In je studentenleven mag je de liefde en seks flink uitproberen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>