Een nacht die je normaal alleen in films ziet…

Het filmgenre romantische komedies, afgekort ook wel romcoms genoemd, kreeg al veel kritiek.

Het kijken ernaar zou de relaties van echte mensen schade doen. Want wie wil er nou niet: ‘eind goed, al goed’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.

Velen verslinden romantische films, maar ook de zogenaamde flodderromans en blijven dromen van de liefde zoals die op het witte doek wordt voorgesteld.

Het gevolg is dat ze op het verkeerde been worden gezet.

Vrouwen, maar ook verrassend genoeg ook mannen……………

De Britse journalist Mike Ryan probeerde alles in het echt uit wat hij ooit in romcoms had gezien. ”

“Ik ben een nogal atypisch persoontje, een beetje asociaal opgevoed ook. Mijn mensenkennis haalde ik uit films. Mijn eerste versierzinnen waren letterlijk overgenomen uit een film en toen ik eeuwige liefde aan mijn eerste vriendinnetje wilde betuigen, deed ik dat met de woorden van een acteur. Helaas had zij die films ook gezien, en vond ze dit plagiaat niet zo leuk”, vertelt hij in de Britse ELLE.

Later leerde Mike Ryan op een zakenreis een geweldige vrouw kennen. Eenmaal weer thuis miste hij haar zo, dat hij in zijn auto sprong en honderden kilometers reed om haar te zien. Eenmaal aangekomen, het was al bijna donker, was de dame in kwestie allesbehalve geraakt door deze romantische daad. “Het is midden in de nacht, we kennen elkaar amper en dit is geen film”, was haar reactie.

Waarom is de liefde niet zoals in de film? Simpel: eerst en vooral ontbreekt de meeslepende muziek op de juiste momenten. Geen Céline Dion die door de boxen galmt dat haar liefde voor altijd en eeuwig blijft bestaan, wel een doodse, ongemakkelijke stilte en een argwanende man of vrouw tegenover je.

Maar volgens Mike Ryan is het ook niet allemaal kommer en kwel. “Er bestaan wel romances zoals in films. Alleen, als we dat meemaken, beseffen we dat niet. De oplossing is: stop met dat verlangen naar die allesoverheersende brandende liefde en leer genieten van de gewone ontmoetingen, want die zijn namelijk onderdeel van je eigen film.”

Onze eigen Guus Meeuwis had er ooit zijn eerste hit mee:
Het is een nacht, die je normaal alleen in films ziet
Het is een nacht, die wordt bezongen in het mooiste lied
Het is een nacht waarvan ik dacht dat ik hem nooit beleven zou
Maar vannacht beleef ik hem met jou

Lees ook:Naar welke films je je dates wel / niet moet meenemen
Lees ook:Hoe films en TV onze liefdesrelaties beïnvloeden
Lees ook:Koukleumen kijken graag romantische komedies
Lees ook:De allereerste zoen die ooit op bewegend beeld werd vastgelegd (1896)
Lees ook:Afgewezen minnaar bijt vrouw oor af

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>