Met de kinderen komt ook de herrie in de tent

Verschillen tussen geliefden worden nooit zo duidelijk blootgelegd als bij de opvoeding van kinderen.

Ineens beginnen waarden die je zelf vroeger meekreeg een enorm belangrijke rol te spelen.

En als die niet aansluiten bij die van je partner, dan weet je het wel: herrie in de tent, hoe rot je dat nou ook juist vindt voor die kinderen…………

Het stichten van een gezin laat het aantal echtelijke ruzies met de helft toenemen……….

Dat is de conclusie na een enquête onder 3000 ouders door Mumpoll.

Voor er kinderen zijn er gemiddeld zo’n 7 kwesties per dag. Wanneer er eenmaal een of meerdere kinderen zijn stijgt dit tot ruim 11. Goed voor 4015 ruzies of woordenwisselingen per jaar.

Meer dan de helft van het gekissebis gaat jawel:  over de kinderen. Alleen het onderwerp ‘geld’ duikt op in de ruzie-top-10 van zowel voor als na de gezinsvorming.

De andere ruzies gaan over de wijze waarop de kinderen bestraft moeten worden, over bedtijd, over eten en drinken en over wie het speelgoed moet opruimen. Ook de huishoudelijke taken, huiswerk, goede manieren en uitgavenpatroon zijn en blijven hete hangijzers.

“De harde realiteit is dat ouderschap niet alleen maar liefde en vreugde betekent, maar ook slapeloze nachten, stress en veel ruzie. Onderschat niet hoe moeilijk het is om een relatie gelukkig en gezond te houden terwijl je tegelijk vader en moeder bent. Paren zouden zich bewuster moeten zijn van de eisen die ouderschap stelt aan een relatie”, aldus de woordvoerder van MumPoll.

“Vooral de eerste maanden zijn moeilijk, wanneer je je leven probeert te leiden ondanks slapeloze nachten, veranderingen in je routine en gewoontes en een tekort aan tijd en energie voor elkaar.”

Nieuwe ouders vinden het moeilijk om zich aan te passen aan het feit dat ze niet zomaar meer de deur uit kunnen en dat ze samen minder intense gesprekken kunnen voeren. ”Zelfs de sterkste stellen hebben moeite met die eerste paar maanden en ruzies worden een onderdeel van het dagelijkse leven.”

Amerikaans onderzoek uit 2009 toonde reeds aan dat kinderen zetten het huwelijk onder enorme druk zetten. Maar liefst 9 op de 10 paren geeft te kennen ongelukkiger te zijn sinds hun 1ste kind is geboren

Psychologen-seksuologen Gerda Brouwer & Susanne Donders schreven eerder dit jaar ‘Een baby erbij en samen gelukkig blijven’. In dit boek gaan zij in op deze problematiek, omdat ze in hun praktijk erg veel gevallen van echtscheiding meemaakten, vlak nadat er een baby was geboren.

Illustratie: Fleur Wiersma. Klik op de afbeelding om doorgelinkt te worden naar de site.

Lees ook:Eerst op cursus om je relatie babyproof te maken en dan pas baren
Lees ook:Co-ouderschap is lastig af te dwingen als 1 van de 2 niet wil
Lees ook:Co-ouderschap het vaakst bij hoogopgeleide dubbele inkomens
Lees ook:Alleenstaande ouder meer in trek dan kinderloze single
Lees ook:1e kind: mijlpaal in het leven, maar dood in de pot voor de romantiek

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Met de kinderen komt ook de herrie in de tent

  1. Pingback: Seks hoeft niet; het mag! Knuffelen houdt een relatie ook in stand | Relatie

  2. Pingback: Relaties zijn stukken minder gezellig na de komst van kinderen | Relatie

  3. Pingback: De tevredenheid van de vrouw in het gezin is cruciaal voor de relatie | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>