De dunne lijn tussen liefde en haat

liefde-haatHoe is het toch mogelijk dat vlammende liefde kan omslaan in alles verterende haat?

1 op de 3 huwelijken redt het niet en de helft van de samenwonende relaties eindigt eveneens.

Meestal is er voor beiden wel een nieuwe start in het verschiet. Maar soms gaat het zo gruwelijk mis.

Hoe klapt de liefde van vroeger om naar drift en haat? Omdat er een dunne lijn is tussen die emoties. Ook tussen onze oren…….

Dat toonden wetenschappers van het Britse University College in 2008 aan, waarover werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoSOnE.

Ze maakten hersenscans van enkele tientallen proefpersonen, terwijl die naar foto’s keken van mensen voor wie ze haat koesterden, zoals exen of nare collega’s.

Eerder hadden de onderzoekers datzelfde experiment al uitgevoerd met mensen die juist naar foto’s van hun geliefdes keken.

Op die manier is in kaart gebracht welke hersengebieden actief zijn bij de gevoelens van haat en liefde.

Opvallend is dat de hersenactiviteiten bij de twee verschillende emoties grote overeenkomsten vertonen. Bij zowel haat als liefde worden de zogenaamde putamen en insulaire cortex actief.

De putamen is het gebied dat het lichaam voorbereidt op actie. Bij verliefdheid zou dat nuttig kunnen zijn om de geliefde te beschermen, bij gevoelens van haat juist om een aanval in te zetten. Denk maar aan de beruchte ‘crimes passionel’.

De insulaire cortex is het hersengebied dat wordt geassocieerd met gevoelens van pijn en verdriet, zoals ook jaloezie.

Toch is er ook een duidelijk verschil tussen de hersenactiviteit bij haat en liefde. Wanneer mensen naar een geliefde kijken, worden hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor logisch redeneren slomer. Bij gevoelens van haat zijn diezelfde delen van het brein zeer actief.

“In de liefde neem je blijkbaar afstand van je logische verstand en ga je blind voor hem of haar”, aldus hoofdonderzoeker Semir Zeki. “Maar bij haat is men heel berekenend om te bepalen wat de volgende zet moet zijn.”

Nu het hersenpatroon van zowel haat als liefde bekend is, kunnen hersenscans mogelijk als bewijsmateriaal dienen bij rechtszaken. Zo zou een scan volgens Zeki kunnen aantonen of een verdachte in een moordzaak gevoelens van haat of liefde voelde voor het slachtoffer.

Wat voor ons gewone stervelingen niks uitmaakt. Want iemand vermoorden is natuurlijk altijd buiten de lijn en dus is het maar goed dat er geen volksgericht is in Nederland, maar een rechter. De ene keer gaat er een dramatische vechtscheiding aan vooraf, de andere keer lijkt het plaatje ideaal of lijken mensen als vrienden uit elkaar te gaan.

Soms denk ik weleens dat het ene familiedrama het andere uitlokt en dat er opeens een golf van relatie- en gezinsgeweld over het land spoelt.

Lees ook:Mannen kunnen wel emoties in elkaars ogen lezen, maar niet bij vrouwen
Lees ook:De liefde waar bijna niemand nog in gelooft
Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:Hersenonderzoek bewijst: bij sommigen gaat verliefdheid nooit over
Lees ook:Samen onder de hersenscan om te weten of je relatie stand houdt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>