Mannen kunnen wel emoties in elkaars ogen lezen, maar niet bij vrouwen

Een tijdje geleden berichtten we hier over onderzoek dat bewees dat mannen niet aan ‘de neus’ van hun vrouw kunnen zien wat er scheelt.

Oftewel: mannen zijn minder dan vrouwen in staat emoties te ‘lezen’ in iemand gezicht.

Ook het diep in elkaars ogen kijken levert bij mannen een ander plaatje op dan bij vrouwen……

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Ruhr-universiteit in Bochum in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Bij het herkennen van emoties in vrouwelijke ogen maken mannen dubbel zoveel fouten als bij het lezen van de ogen van andere mannen.

Dat komt waarschijnlijk omdat hersengebieden die zijn betrokken bij emotieherkenning minder actief zijn wanneer mannen naar vrouwelijke ogen kijken.

Bij hun onderzoek maakten de wetenschappers hersenscans van 22 mannen terwijl ze keken naar foto’s van 36 paar ogen. De helft van deze ogen was mannelijk, bij de andere helft van vrouwen.

De mannen moesten steeds uit 2 voorbeelden 1 woord kiezen waarmee de emotie in de ogen het beste werd beschreven, zoals ‘angstig’ of ‘wantrouwend’.

Wanneer er ogen van seksegenoten werden getoond, slaagden de mannen er veel vaker in om de juiste emotie te kiezen dan bij het zien van vrouwelijke ogen.

Uit de hersenscans bleek dat hun hersengebieden voor emotieherkenning zoals de amygdala en de hippocampus ook minder actief waren bij het kijken naar de ogen van vrouwen,

Het is nog onduidelijk waarom mannen minder gefocust zijn op het herkennen van emoties in vrouwelijke ogen. De onderzoekers speculeren dat het te maken heeft met de evolutie van de man.

“Aangezien mannen vaker betrokken waren bij de jacht en gevechten over territoria, was het voor hen mogelijk belangrijker om de intenties en acties van andere mannen te voorspellen”, aldus de Duitse wetenschappers.

Lees ook:What is Love? MRI vindt ‘plek van de liefde’ in onze hersenpan!
Lees ook:Binnenkort kunnen we de geur aannemen van een ander
Lees ook:Emotionele gesprekken worden later minder goed herinnerd
Lees ook:Verdriet is onze ‘taaiste emotie’
Lees ook:Scheer ze niet weg, want zonder wenkbrauwen herkennen ze je niet meer

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>