Hersenonderzoek bewijst: bij sommigen gaat verliefdheid nooit over

‘Verliefdheid gaat over’, zeggen we altijd. Daarna wordt het liefde of vriendschap of genegenheid of niks.

Maar romantici opgelet! Sommige mensen die al jaren een relatie hebben, vertonen bij het zien van hun partner nog steeds een reactie in hun hersenen die wordt geassocieerd met verliefdheid.

Zij verklaren ook nog dezelfde gevoelens te ervaren als aan het begin van hun relatie……….

Dat bewijst een studie van wetenschappers aan de Stony Brook University New York, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience’.

De onderzoekers vergeleken hersenscans van mensen die net verliefd waren met hersenopnames van paren die al 10 tot 30 jaar een relatie hadden, maar beweerden nog steeds dezelfde intense gevoelens te hebben.

Terwijl ze in de scanner lagen, kregen ze beelden te zien van hun geliefde, afgewisseld met beelden van vrienden en mensen die veel leken op hun partner.

De hersenen van degenen met een lange relatie bleken in sommige gevallen nog net zo sterk te reageren als die van pril geliefden. Vooral een hersengebied dat verantwoordelijk is voor de productie van dopamine ~dat zorgt voor gevoelens van blijdschap en genot~ wordt erg actief als verliefde mensen hun partner zien.

Echter, zij die net verliefd waren, vertoonden meer activiteit in hersendelen die gevoelens van obsessie en spanning veroorzaken. Bij mensen met een lange relatie werd de activiteit juist waargenomen in gebieden, die worden geassocieerd met gevoelens van verbondenheid.

Lees ook:7 manieren waarop de liefde je hersenen vervormt
Lees ook:Verliefd worden gebeurt in een split-second
Lees ook:Samen onder de hersenscan om te weten of je relatie stand houdt
Lees ook:Verliefdheid is als een lijntje coke snuiven
Lees ook:Trouw nooit als je nog verliefd bent

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>