Je eerste liefde en eerste seks zijn cruciaal voor je latere leven

‘Vroeg rijp, vroeg rot’ zeiden ze vroeger. Daarmee doelende op jongeren die al jong hun maagdelijkheid verloren. Er zit een kern van waarheid in.

Mensen die na hun 20ste aan seks begonnen of zij die al jong een echte ‘verkering’ kregen, zijn later gelukkiger in de liefde………

Eerdere studies toonden al aan dat het tijdstip van de seksuele ontwikkeling directe gevolgen kan hebben op de mentale en lichamelijke gezondheid van adolescenten. Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse psychologe Paige Harden is het eerste dat de gevolgen op lange termijn van de ontmaagding bestudeert en hoe dit latere relaties kan beïnvloeden.

Ze bestudeerde 1659 broers en zussen vanaf hun 16e tot hun 29ste jaar. Ze werden onderverdeeld in 3 groepen: degenen die voor hun 15de werden ontmaagd, mensen die het tussen hun 15e en 19e voor het eerst deden en een groep die wachtte tot ze in de 20 waren.

Daaruit bleek ook de trend dat hoger opgeleiden en mensen uit welvarender milieus op latere leeftijd hun eerste keer beleefden. De kans op een huwelijk bij hen was wel kleiner en ze gingen met minder verschillende partners een relatie aan. Maar als ze wel getrouwd waren of samenwoonden, waren deze seksuele laatbloeiers vaker tevredener over hun relatie dan gemiddeld.

“Het kan zijn dat mensen die later voor de eerste keer seks hebben over bepaalde karaktertrekken beschikken, die ook effect hebben op het eerste seksuele contact en de kwaliteit van de relatie. Ze kunnen kieskeuriger zijn qua romantische en seksuele partners. Hierdoor zullen ze ook minder snel aan een intieme relatie beginnen, voor ze zeker zijn van hun zaak. Het kan ook dat mensen hun eerste seks uitstellen door traumatische ervaringen. Slachtoffers van geweld ondervinden daarvan schade op latere verbintenissen. Zij zijn vaak op emotioneel vlak rijper, leerden meer over relaties dan degenen die alles moesten leren uit intieme relaties tijdens hun tienerjaren”, aldus Harden.

Eerder ontdekte Harden al dat een vroege ontmaagding niet altijd negatief hoef te zijn. “Tieners die vroeger hun eerste seksuele ervaring beleefden, zeker degenen met een vaste relatie, vertoonden minder crimineel gedrag. We ontdekken nu hoe seksuele ervaring in de tienerjaren de latere ontwikkeling en relaties kan beïnvloeden”, aldus Paige Harden die doorgaat met onderzoek.

Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores
Lees ook:Hoe heter, hoe beter: geen seks tijdens de datingfase!
Lees ook:Het aantal keren dat zij klaarkomt, geeft de staat van de relatie aan
Lees ook:Wraak-seks: het helpt het gebroken hart niet
Lees ook:Jongeren die fijne thuisbasis hebben, beginnen later aan seks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Je eerste liefde en eerste seks zijn cruciaal voor je latere leven

  1. Pingback: Hoe heter, hoe beter: niet neuken tijdens de datingfase! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>