De pijn en het nut van luddeveduh

Regelmatig hebben we al aandacht besteed aan liefdesverdriet.

Vrijwel niemand ontkomt er vroeger of later aan in haar of zijn leven.

Vaak wordt gedacht dat vrouwen meer treuren om een voorbije relatie.

Dat geldt wel waar het het ‘gebroken hart syndroom’ betreft, maar aan de andere kant pakken zij ook eerder de draad van het leven weer op.

Mannen houden veel langer hoop dat zij wel terug komt, wat dus meestal niet gebeurt…….

Er wordt wel gezegd dat liefdesverdriet een maand per jaar relatie duurt, of net zo lang als de relatie zelf. Er is echter geen vaste definitie voor en net zoals iedereen anders met verdriet omgaat, heeft iedereen ook zijn eigen tijdspanne nodig om over een breuk heen te komen. Hierbij spelen persoonlijke karaktereigenschappen als ego en zelfvertrouwen een grote rol.

Mensen met liefdesverdriet zijn niet depressief, maar hebben wel depressieve klachten zoals veel willen slapen, huilen en nergens zin in hebben. Dit is biologisch gezien nuttig volgens neurobioloog Gert ter Horst van het UMCG. Het is een waarschuwing van het lichaam om het een tijdje rustig aan te doen en je vooral niet gelijk in een nieuwe relatie te storten.

Maar iedereen heeft een andere manier om met luddeveduh om te gaan. Algemeen wordt gezegd dat vrouwen erover willen praten met vriendinnen en mannen de kroeg ingaan met vrienden. Dit is deels waar, maar het verschil man/vrouw is niet zo zwart/wit. Individueel werkt het bij iedereen anders. Creatieve mensen verwerken zulke processen bijvoorbeeld veel emotioneler, wat hen wel vaak mooie liederen, teksten of schilderijen oplevert.

Uit recent onderzoek blijkt dat een afwijzing bij mensen met een depressie uiteraard nog harder aankomt. De emotionele pijn werkt bij hen langer door omdat hun brein minder opioïden aanmaakt, een stof die van nature pijnstillend en stressreducerend werkt.

Het onderzoek toonde ook aan dat zowel depressieve personen als personen zonder depressie hetzelfde geluksgevoel ervaren wanneer hun liefde wel beantwoord wordt. Een verrassend feit, omdat personen met een depressie vaak heel geremd reageren op positieve gevoelens of gebeurtenissen. Maar het geluksgevoel verdween bij hen nadien ook wel veel sneller.

De onderzoekers hopen nu dat deze bevindingen ertoe zullen leiden dat er meer research wordt verricht naar de effecten van opioïden op het geluksgevoel en het ontwikkelen van medicatie.

Ook cultureel zijn er in de wereld grote verschillen hoe men met een gebroken om gaat. Maar algemeen is duidelijk dat een periode van rouw noodzakelijk en louterend is. Maar of wij mensen er ook echt van leren. Liefde is prachtig, maar soms ook AU!

Lees ook:Onderzoek naar verband tussen gebroken hart en depressie
Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Vrouwen dubbel zo vaak depressief na een gebroken hart
Lees ook:Valentijnsleed
Lees ook:Ludduvuddu

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De pijn en het nut van luddeveduh

  1. Pingback: Over het nut van jaloezie | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>