Relaties sneuvelen door machtsstrijd

Man en vrouw komen meer op elkaars terreinen.

Heel simpel gesteld zorgde vroeger de man voor het loon, de vrouw voor het huishouden. Nu doen mannen en vrouwen dat allebei.

Daardoor moet je vaker overleggen en is er dus ook meer kans op een conflict, wat leidt tot veel echtscheidingen……

Aldus Rika Ponnet, een Vlaamse relatiegoeroe over haar jongste boek ‘Blijf bij mij’.

Mensen leren de liefde al vroeg in hun kinderjaren. Daarover zegt Ponnet:

“Als mens leren we allemaal wat liefde is bij onze eerste zorgfiguren, meestal onze ouders. De manier waarop zij met ons hechting, emotionele binding tot stand brengen, de manier waarop zij voor ons zorgen, tegemoet komen aan onze noden en behoeftes, is de basis voor al onze latere relaties. Die hechtingsstijl komt nadien het sterkst tot uiting in onze liefdesrelaties, bij onze partnerkeuze. Daar herhaal je in grote mate de patronen die je thuis meegekregen hebt.”

Als er dan een machtsstrijd onstaat omdat beide partners behoefte hebben aan iets anders, komen de conflicten. Zij heft bijvoorbeeld tederheid en aandacht nodig, terwijl hij juist meer tijd voor zichzelf wil. ”

Zodra ik dat inzag, dat de machtstrijd er niet is omdat mensen verschillend zijn, maar omdat ze elk strijden om de liefde te krijgen zoals zij ze graag zouden willen, werd me enorm veel duidelijk”, vertelt Rita die samen met haar man relatiebureau DUET runt.

” Verschillende basisstijlen zijn er in veel gradaties en variaties, maar ze komen altijd terug. Ze kunnen omgebogen worden in de loop van ons leven, dankzij goede relatie-ervaringen of via therapie.” Lees het stappenplan en kijk naar de relatiedeskundige, die vorige week bij VROUW zat.

‘Blijf bij mij’, RikaPonnet, Uitgeverij Lannoo, €20,-

Lees ook:Liefde op het eerste gezicht? Daar zit echt meer achter!
Lees ook:Vrouwen liegen over hun leeftijd en om mannen te sparen
Lees ook:Flirten volgens Johannes Vermeer
Lees ook:Man die net gescheiden is vertelt hoe hij het beter had moeten doen
Lees ook:Je schoenentic of autogekte lijkt op de liefde voor je partner

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>