Vrouwen liegen over hun leeftijd en om mannen te sparen

Traditionele manieren waarop psychologen leugenaars onderzoeken, waaronder directe gedragsobservatie, meting van minuscule ‘microuitdrukkingen’, het gadeslaan van bepaalde oogbewegingen en leugendetectors, raken uit de gratie.

Volgens psychologen liegen we allemaal. De wetenschap maakt tegenwoordig gebruik van functionele MRI’s……….

Dr. Susan Krauss Whitbourne beschrijft op Psychology Today hoe deze fMRI’s tot nieuwe theorieën over liegen hebben geleid.

Deze methode laat psychologen toe om onze hersenen ‘live’ te observeren en het blijkt we beslissingen maken nog voordat we ons er zelf bewust van zijn.

Liegen is moeilijker dan de waarheid vertellen. Zoals iedereen weet, is het geheim om niet betrapt te worden op een leugen: vooral consistent blijven. Dat vereist nogal wat inspanning van ons brein, blijkt uit de hersenscans.

De Poolse onderzoeker Artur Marchewka onderwierp jonge mannen en vrouwen aan fMRI’s terwijl hij ze aanspoorde om over allerlei zaken te liegen. Daaruit bleek dat mannen het moeilijker hadden om te liegen over persoonlijke zaken dan over algemene informatie. Vrouwen juist niet.

Omdat dit verschil meetbaar was, concludeert Marchewka dat de verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen liegen niet sociaal of cultureel, maar biologisch zijn bepaald.

Krauss Whitbourne stelt echter dat onze hersenen op tal van manieren blijven veranderen en dat mogelijk sommige van de biologische verschillen zelf cultureel of sociaal bepaald zijn. Zo zouden vrouwen leren liegen over hun leeftijd omdat de maatschappij slecht omgaat met oudere vrouwen en zouden ze hun eigen vaardigheden leren verzwijgen om mannen niet voor het hoofd te stoten.

Het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen en dankzij fMRI’s zullen er nog meer interessante feiten over leugens worden blootgelegd. Één ding is zeker: het is niet alleen moreler om de waarheid te vertellen, het bespaart een mens een hoop energie.

Lees ook:Liegen: vele kleintjes maken 1 grote
Lees ook:Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?
Lees ook:Verliefdheid is net als een verslaving
Lees ook:Mannen, vrouwen en liegen. De verhouding is 3 : 1
Lees ook:Als je overtuigend wil liegen, doe het dan als je heel nodig moet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>