Als de seks verdwijnt uit de relatie, zegt dat nog niks over de liefde

Al vaker schreven we hier over de spraakverwarring van liefde, lust, seks en verliefd zijn.

Wie verliefd is, wil zo lang, zo vaak en zo intens mogelijk contact houden met de partner.

Dit gevoel, wat ook wel ‘de wittebroodsweken’ wordt genoemd houdt zo’n 2 jaar aan.

Aan alles wat lekker en positief is wennen we echter. Dus die kick van de seks in het begin wordt langzaam minder. Veel scheidende paren maken de fout door te zeggen dat ‘de koek op is’ en dat meten ze aan hun hoeveelheid seks. Echter: die lichamelijkheden hebben niet zoveel te maken met gevoelens van diepgewortelde liefde……….

Professor Sonja Lyubomirsky, hoogleraar psychologie en auteur van ‘The Myths of Happiness’ geeft de wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen in The New York Times.

Ze wijst op een grootschalige studie onder 1761 Amerikaanse en Europese koppels die 15 jaar lang getrouwd bleven. Daaruit blijkt dat het geluk van een jong bruidspaar slechts 2 jaar duurt, waarna er een paar decennia van mindere jaren volgen. Pas als de kinderen het huis uit zijn, ontdekken veel paren opnieuw hun huwelijksgeluk.

Onze ‘passionele liefde’ – een staat van intens verlangen en aantrekking – wordt na verloop van tijd minder hartstochtelijk als gevolg van wat psychologen ‘hedonistische aanpassing’ noemen: de menselijke neiging om gewend te raken aan veranderingen in het leven, vooral als die positief zijn.

We kopen een nieuw huis, we trouwen met een geweldige partner en we zijn succesvol in ons werk. We zijn gelukkig nu, tot we aan die omstandigheden gewend zijn en onze verlangens opnieuw gaan veranderen. De hedonistische aanpassing heeft vooral invloed op onze seksuele passie. Op dat vlak worden we onverschillig tegenover wie ons ooit in vuur en vlam zette. Daar start ook het vreemdgaan. Of, zoals de Amerikaanse auteur Raymond Chandler schreef: “De eerste kus is magisch, de tweede intiem, de derde routine.”

Het fenomeen heeft natuurlijk ook praktische voordelen. We zijn immers niet meer productief als we elke dag passioneel verliefd rondlopen. Evolutionaire biologen wijzen op nog een ander voordeel: onze seksuele appetijt voor verandering is mee geëvolueerd om incest te voorkomen, want wanneer onze partner ons even vertrouwd wordt als een familielid – wanneer we familie zijn geworden – verdwijnt de seksuele aantrekkingskracht vanzelf. Het bekende verhaal van stellen die zeggen te leven ‘als broer en zus’.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat een minder hartstochtelijke relatie niet sterk is. Integendeel, het verlies van de interesse in seks heeft weinig te maken met de diepgewortelde gevoelens van liefde, respect en opoffering die een lange relatie typeren. De puur seksuele drang naar verandering valt echter zeer moeilijk te weerstaan.

De les voor partners is enerzijds dat liefde en lust niet één en hetzelfde zijn en anderzijds dat men de ‘de vlinders en seksuele aantrekking’ misschien kan verlengen door de verandering er in te houden en elkaar zo veel mogelijk te blijven verrassen.

Tenslotte toont onderzoek aan dat de gelukkigste jaren komen nadat de kinderen het huis uit zijn.

Lees ook:Mannen zijn sneller verliefd dan vrouwen
Lees ook:Net als Willem Alexander & Maxima: 10 jaar getrouwd en nog steeds stikverliefd
Lees ook:Britse vrouw krijgt orgasme door aanraking Vrijheidsbeeld
Lees ook:Hersenonderzoek bewijst: bij sommigen gaat verliefdheid nooit over
Lees ook:Verliefde vrouwen zeuren niet, verliefde mannen helpen in het huishouden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Als de seks verdwijnt uit de relatie, zegt dat nog niks over de liefde

  1. Pingback: Jaloezie: het meest effectieve gif tegen de liefde | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>