Seks als ruilmiddel, oftewel: waarom de man het eten betaalt

‘Sexual Economics, of Waarom de man het eten betaalt’, heet de studie die de vooraanstaande sociaal psycholoog Roy Baumeeisters onlangs presenteerde in Florida.

Deze Baumeister werpt een nogal onromantische blik op seks en relaties.

“Seks is iets wat vrouwen bezitten en wat mannen willen”, beweert hij.

De man kan het krijgen door iets anders terug te geven. Dat kan puur materieel zijn, zoals geld of juwelen, maar het kan ook gaan om toewijding of aandacht……………

Hoe meer vrijgevochten vrouwen er zijn, hoe meer er aan seks wordt gedaan. Zodra vrouwen hun eigen inkomen hebben, hoeven ze seks niet meer in te zetten als ruilmiddel om een goed leven te hebben.

“Het is een theorie die al eerder gesteld werd”, zegt Paul Enzlin van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven. “Zo was seks als ruilmiddel enkele jaren geleden een van de 273 redenen waarom vrouwen seks hebben in het boek ‘Why women have sex’. Als een koppel seks gehad heeft, staat de vuilnisbak de volgende dag iets sneller buiten en is de afwas gedaan.”

Enzlin vindt daar niks mis mee. “Veel menselijke relaties draaien om geven en nemen en een evenwicht zoeken en dat is bij seks niet anders. In bed doen partners soms ook dingen om de ander te plezieren, omdat ze weten dat op een bepaald moment de rollen omgekeerd zullen zijn. Het hebben van seks is een vorm van uitwisseling die eigenlijk niet verschilt van het zorgen voor de kinderen of het doen van huishoudelijke taken.”

Lees ook:Ruzie start in keuken
Lees ook:Meer relaties en minder seks
Lees ook:Vrouwen zijn producenten, mannen consumenten van seks
Lees ook:Mannen vinden relatie belangrijker dan seks
Lees ook:Een sex-buddy hebben is geen overspel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>