We zien onze geliefde mooier dan hij of zij echt is

Vorige week schreven we hier bij relatie.blog nog over het positieve effect van de roze bril.

Toen hadden we het vooral over het niet zien van iemands slechte eigenschappen en duistere kantjes, zolang je verliefd bent.

Een fenomeen dat uitstekend werkt voor zowel de voortplanting als ook voor relaties.

Houd die roze glaasjes dus maar lekker voor de ogen, want ze werken eveneens in het voordeel van elkaars uiterlijk.

Puisten verdwijnen, rimpels vervagen en bierbuikjes slinken als sneeuw voor de zon als de verliefdheid haar werk doet…………..

Wetenschappers van de universiteit van Groningen deden daarvoor onderzoek bij 70 heteroseksuele stellen tussen 18 en 37 jaar, die een relatie tussen de 2 en 3 jaar met elkaar hadden.

Zij moesten een vragenlijst invullen over de aantrekkelijkheid van hun partner. Achteraf kregen ze een foto van zichzelf en hun partner te zien en moesten ze een beoordeling qua aantrekkelijkheid geven. Een andere groep deed hetzelfde, maar zij bestudeerden als eerste de foto’s.

Later bekeken buitenstaanders de foto’s en beoordeelden ze de aantrekkelijkheid van elke persoon in het experiment. Zowel mannen als vrouwen vonden zichzelf en hun partner aantrekkelijker dan buitenstaanders dit vonden..

De wetenschappers hadden verwacht dat degenen die eerst naar de foto’s keek, objectiever zouden zijn, maar dat was niet geval. Aantrekkelijkheid op basis van plaatjes kreeg maar een iets lagere beoordeling in vergelijking met die op basis van het geheugen.

Ze voegen er nog aan toe dat deze positieve illusies goed zijn voor de relatie. Eerdere studies toonden reeds aan dat mensen met een roze bril op langer gelukkiger zijn in hun relatie, ze ervaren minder conflicten en voelen meer liefde en vertrouwen. Maar dit kan ook te ver gaan. Bij paren met een labiele relatie zijn positieve illusies juist vaak de oorzaak van problemen.

Illustratie: Ilse & Kamiel Koudijs kozen ervoor om op hun huwelijksdag geen ringen uit te wisselen, maar om elkaar een roze bril op te zetten. Klik op de afbeelding om doorgelinkt te worden naar meer trouwfoto’s in Het Parool.

Lees ook:Vrouwen vinden gewone mannen met ‘de George Clooney blik’ griezels
Lees ook:Roze brillen werken beter dan beentjes op de vloer
Lees ook:10 oranje waarschuwingslichten als je de roze bril hebt afgezet
Lees ook:Van 1 glas wijn word je aantrekkelijker, van 2 juist niet
Lees ook:Van lachen word je niet per definitie mooier op een foto

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>