Roze brillen werken beter dan beentjes op de vloer

Onderzoek bewees het al eerder: verliefdheid schakelt een deel van je verstand uit en kan zelfs vergeleken worden met het gebruiken van drugs.

Hoezo de wereld niet helemaal helder zien als je verliefd ben?

Dat klopt, maar een roze bril dragen werkt op de lange termijn wel beter dan een realistisch beeld hebben van je partner……….

“Met een positief vooroordeel en geluksgevoel stimuleer je elkaar om door te gaan”, aldus Garth Fletcher, professor in de Psychilogie aan de Victoria University van Wellington in New Zeeland.

Onderzoekers universiteit van Buffalo, New York volgden ruim 200 pasgetrouwde stellen gedurende 3 jaar, normaal gesproken de tijd dat verliefde mensen weer met beide benen op de grond komen te staan.

Bij de meeste paren daalde het geluksgevoel over hun relatie dan ook in de loop van die periode, behalve bij degenen, die hun partner sterk idealiseerden aan het begin van hun verhouding. Het is niet zo dat deze mensen toevallig partners hadden, die aardiger, slimmer of aantrekkelijker waren dan de rest.

Het effect van de roze bril is dat mensen hun partner en de relatie positiever zien dan dat ze in realiteit zijn. Inderdaad: het liefde maakt blind-principe. Als beide geliefden door roze blijven kijken, werkt dat aanstekelijk naar elkaar toe, waardoor het geluksgevoel blijft en ze niet die klap maken die anderen ervaren wanneer ze uit hun roze wolk lazeren.

Concluderend lijkt het mij dat je óf vantevoren met beide benen op de grond blijft staan (moeilijk) of het roze geluksgevoel zo lang mogelijk probeert te blijven koesteren. De landing vanuit de roze wolk op de bodem van de realiteit is heel vaak een keiharde. En dan is een scheiding, nadat je ontdekt hebt dat hij toch niet zo leuk was als je in het begin dacht of wanneer je ontdekt dat zij af en toe toch een chagarijnig kreng is, niets meer dan een paniekreactie, waar vooral de dan meestal al aanwezige kinderen de dupe van zijn.

Lees ook:Valentijnsgroet voor ‘onze jongens in Verweggistan’
Lees ook:Starten met stichten gezin maakt mensen tijdelijk gelukkiger
Lees ook:We zien onze geliefde mooier dan hij of zij echt is
Lees ook:10 oranje waarschuwingslichten als je de roze bril hebt afgezet
Lees ook:Proberen je partner te veranderen heeft averechts effect

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Roze brillen werken beter dan beentjes op de vloer

  1. Pingback: We zien onze geliefde mooier dan hij of zij echt is | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>