‘Niet zo moeilijk doen over neef-nicht huwelijken’

Wij hier in de westerse wereld doen vaak minachtend over huwelijken tussen neef en nicht.

Daar zouden maar gehandicapte kinderen van komen en allerlei ziektes.

Je moest er in NL tot 1970 zelfs speciale toestemming voor aanvragen bij de rechtbank.

Volgens sociaal psycholoog Ashley Hoben zouden we niet zo moeilijk moeten doen over neef-nicht huwelijken.

Ze vindt dat wij de gevaren ervan zwaar overdrijven…………..

Als een neef en een nicht zich samen voortplanten hebben ze inderdaad relatief meer kans op een kind met een aangeboren afwijking. De wetenschapster vindt dat hier meer gewicht aan wordt gehangen dan nodig is, omdat een moeder die drinkt of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap meer kans heeft op een kind met afwijkingen.

Hoben ontdekte dat vroeger in gebieden waar veel malaria en lepra voorkwam vaker huwelijken gesloten werden tussen neven en nichten. En ook in geïsoleerde gebieden gebeurde dat vaker.

Zij stelt dat het mogelijk een reactie was op slechte leefomstandigheden. “Een huwelijk tussen neef en nicht kan een adaptieve keuze geweest zijn. Doordat goede genen werden doorgegeven, werd de immuniteit tegen specifieke ziekten mogelijk groter.”

In vroeger eeuwen was het een stuk normaler dat neven en nichten huwden. Bekende mensen als koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk (zie foto met Prins Albert) en zelfs Charles Darwin waren getrouwd met hun neef respectievelijk nicht. Vandaag de dag is een dergelijk huwelijk in het Midden-Oosten heel normaal, terwijl het in de Verenigde Staten bij wet verboden is.

Ashley Hoben promoveert donderdag aanstaande op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees ook:Tikkie incest is OK
Lees ook:Kabinet wil verbod op huwelijk neven / nichten
Lees ook:Neef-nicht-relaties leveren onvruchtbare dochters op
Lees ook:Een partner die je van ver haalt is lekker. En goed voor het nageslacht!
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “‘Niet zo moeilijk doen over neef-nicht huwelijken’

 1. Kate

  Gaan we weer terug naar de middeleeuwen??? Moeten er weer achterlijke kindertjes komen uit deze huwelijken? In Katwijk zijn er tallozen die een neef en nicht als ouders hebben, je kan het dan ook goed merken hier.
  Een heleboel geestelijk onvolwaardigen! Doe niet stom en verbied het, we zitten niet op geestelijk gehandicapten te wachten!

    /   Reply  / 
  1. De Jekkel

   Zeg Kate,wat is dat voor fascistiche uitspraak “we zitten niet op geestelijk gehandicapten te wachten!. Hoezo? En wat nu als je buiten de relatie neef/nicht een gehandicapt kind krijgt? Zijn ze dan ook niet welkom? Ik denk dat jij zelfs nog een hoop kunt leren van deze mensen. Mijn broer heeft actief meegewerkt aan Down met Johnnie, hij begeleidde de band Garden of Love, en deze groep heeft mooi op Pinkpop, Bevrijdingspop etc. gestaan, binnen no-time. Nu jij! Ach ja Katwijk is een inderdaad een zwart rokkendorp, te gereformeerd en teveel inteelt. Neem de Katwijkse inteeltziekte waarbij mensen spontaan een neurologische aandoening krijgen en hiervoor staat de medische wetenschap voor een raadsel. Maar blijkbaar lijdt jij hier ook aan met je rare uitspraken, badmutske!

     /   Reply  / 
 2. Tim

  Uh leveloze sukkel?

    /   Reply  / 
 3. erwin

  Kate, misschien heb je het nooit meegekregen, maar de kans op een geestelijke of lichamelijke aandoening bij een kind van een neef/nicht is onder de 3%.
  Ongeveer hetzelfde percentage bij het gemiddelde koppel zonder familie banden.

  Alleen als in een familie over meerdere generaties neven en nichten met elkaar vrijen word de kans op problemen bij het nageslacht zorgwekkend.

  In Nederland is het trouwens gewoon toegestaan voor familieleden, zolang ze oud genoeg zijn, met elkaar te slapen als beide het er mee eens zijn (ja, dus ook broers en zussen).

  Dat wil niet zeggen dat dat verstandig is. Maar ik heb niets tegen neef/nicht relaties omdat de kans op een mankement aan het kind net zo groot is als bij een gemiddelde normale relatie.

  En voordat je gaat zeggen, maar het is onnatuurlijk, serieus… in zowat de halve wereld word het als normaal beschouwt als neven en nichten trouwen. Doe je onderzoek voordat je ongeinformeerde reacties post.

    /   Reply  / 
  1. sietske

   Erwin,vroeger trouwden bij grote boeren ,greformeerde en rijke lui vaak neef met nicht om de boerderij, poen en geloof maar bij elkaar te houden.
   gevolg nageslacht, Nistachmes ernstige oog afwijking
   (foutje in de hersen, kortsluiting) ADHD-PDD-NOS eveneens kortsluiting in de Hersens.In onze familie 9 Generaties geleden
   trouwden Neef en Nicht met elkaar 9 generaties kregen wij kinderen met deze afwijkingingen, dit gun ik niemand nee niemand.
   dit geval deze familie is bekend in Umc te Leiden,
   dus Ashley hoben, Je bent verkeerd bezig!of ben jij ook zo’n fam?

     /   Reply  / 
 4. tingeltangel

  inderdaad is in meerdere (voornamelijk islam landen) normaal (gewenst) dat een huwelijk met een nicht/neef gesloten wordt om div redenen welke wij inmiddels traditineel ongewenst en zelfs primitief kunnen moemen door ervaring. De kans op een slecht gezichtsvermogen en doofheid enz neemt sterk toe en wegen niet op tegen het vasleggen of versterken van goede en gewenste erfelijke eigenschappen. Dit wordt evenals zoveel westerse verworvenhheden weer afgedaan als een vergissing en is de zoveelste knieval voor een culturele traditie voor de milioenen immigranten welke inmiddels in europa wonen en hun partner uit het land van herkomst moeten halen als hier geen neef/nicht voorhanden is !

    /   Reply  / 
 5. Louise

  Hoezo weinig risico? Anderhalf zoveel kans op afwijkingen en gezongheidsproblemen! Natuurlijk kun je altijd naar een nog groter risico wijzen (alcohol en drugs). Zo ken ik er nog wel een paar: longontsteking is niet zo erg als kanker, 2 benen amputeren is erger dan 1 enz. enz. Wat een bullshit. Huwelijken tussen familieleden is niet gewenst. Kijk bv. naar de huwelijken vroeger tussen vorstenhuizen in Europa: allemaal familie van elkaar en een hoop ziektes (leukemie, psychische aandoeningen). Een belachelijk en gevaarlijk artikel uitgevoerd door een psycholoog en niet door een arts.

    /   Reply  / 
 6. Machteld van Eeden

  Goed om te horen hoe een wetenschapper op de bres springt voor onze allochtone leefgemeenschap want daar gaat het toch om. Heb zelf jarenlang gewerkt in die verstikkende politiek correcte academische wereld dus Ashley Hoben gaat hiermee goed scoren op de RuG.
  Dacht altijd dat de Universiteit een vrijplaats van opvattingen was geschraagd door argumenten. Helaas bleken er goede en slechte opvattingen te zijn.
  Laten we de Islamitische uithuwelijkingspraktijk met neven en nichten uit het land van herkomst maar accepteren, dat is de boodschap van mevrouw Hoben, daar moeten we in het Westen niet zo moeilijk over doen.

    /   Reply  / 
 7. Rachid. O

  Dat NL de hoogste babysterfte heeft van Eoropa heeft ook niets te maken met neef en nicht. Maar dit juist puur omdat carriere boven de kinderwens gaat.

    /   Reply  / 
  1. Noinnecen(t)ce

   Wil je me dat nog eens uitleggen Rachid ? babysterfte en carriere boven kinder-wens !
   Volgens mij is het zo dat je een kind wenst – het nog niet gestorven kan zijn. Hoe leg jij de relatie naar carriere ? ( en wiens carriere ? ) op welke feiten baseer jij deze uitspraak ?

     /   Reply  / 
 8. Noinnecen(t)ce

  Laat maar lekker doorgaan hoor – die neven en nichten, lossen problemen zich in de toekomst vanzelf op.

    /   Reply  / 
 9. I.N. Cest

  Ashley Koben een linkse nep wetenschapper die zich flink laat betalen
  door de linkse en islamitische instituten om dit soort misinformatie te verspreiden. Kijk maar eens naar de enorme aantallen schizofrenen
  in de Arabische landen.
  STOP DE LINKSE LEUGENS

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>