Heeft die van u ook weer een bos omgezaagd vannacht?

ZzznurkenOngeveer een kwart mannen snurkt.

Snurkende vrouwen zijn er waarschijnlijk niet zoveel, want daar zijn geen cijfers van.

Het geluid van een flinke snurkpartij kan oplopen tot 70 decibel, wat gelijk staat aan het geronk van een stofzuiger.

Om iemands nachtrust te verstoren is 30 decibel al genoeg.

Snurken kan kortom een behoorlijke impact hebben in een relatie.

Uit onderzoek van de fabrikant van snurkspray Silence blijkt dat de schaamte zo groot is, dat 12% van de snurkers hun partner dit niet van tevoren vertelt.

Snurken ontstaat doordat de spieren in en rond de keelopening tijdens het slapen verslappen. Hierdoor wordt de opening kleiner, zodat de lucht er met kracht doorheen wordt geperst. Het weke weefsel zoals huig, verhemelte en de wanden van de keelholte gaan daardoor trillen. Dat verooorzaakt het welbekende zaaggeluid.

Dit wordt verergerd door slapen op de rug: hierdoor zakken het zachte gehemelte, huig en tong namelijk verder naar achteren. Alcohol en kalmeringsmiddelen kunnen dit effect nog verergeren.

Ook bij overgewicht en voortdurende keelirritatie door roken kan de wand van de keelholte verdikken, waardoor de doorgang vernauwt. Verder kunnen keel-/neusinfecties en slaap-apneu boosdoeners zijn.

Snurken is van origine een nuttig fenomeen. Wetenschappers denken dat het vroeger voor de slapende mens van belang was om te overleven. Door het geproduceerde geluid zouden wilde dieren verjaagd worden. Maar om nou de partner te verjagen?

Mocht u alles geprobeerd hebben, dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Die kan eventueel doorverwijzen naar een kno-arts, die in ernstige gevallen een antisnurk-operatie kan uitvoeren.

Voordat een partner de wanhoop nabij is, kan de zzznurker zzzelf een paar dingen proberen, vertelt de medische site Dokterdokter.nl

Pak eventueel overgewicht aan, vermijd alcohol en zware maaltijden vanaf 2 uur voor het slapen gaan, minder of stop het roken en voorkom op de rug liggen in bed. Het innaaien van een tennisbal in een pyamajasje wordt als praktische tip daarvoor aangereikt. Trustûh!

Lees ook:Snurken verpest relatie
Lees ook:Tongzoenen helpt tegen snurken
Lees ook:Op vakantie met een snurker is een enkele reis echtscheidingsloket
Lees ook:Het zal je man maar wezen: elke nacht 90 decibel!
Lees ook:Gehuwde snurkers ruziën wat af

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Heeft die van u ook weer een bos omgezaagd vannacht?

  1. Pingback: Samen slapen kost je 2 uur van je nachtrust | Relatie

  2. Pingback: Vrouwen snurken ook! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>