Huwelijk is voor volwassenen

Tijdens het koken staat de TV wel eens aan en is Dr. Phil aan het woord. Ik weet niet precies wat er aan de hand was, of wat het probleem was, maar iemand zei: een huwelijk is voor volwassenen. En daar ben ik het eigenlijk roerend mee eens……………..

Want wat is er moeilijker dan samenwonen met een ander individu? En als je getrouwd bent, verwacht men toch dat je een huishouden deelt. Natuurlijk doe je dat alleen als het echt goed voelt, als je vreselijk veel van iemand houdt. Dus dan is het samenwonen en samenleven met diegene niet zo heel erg. Maar toch…

Een verbintenis aangaan is alleen voor mensen die emotioneel en geestelijk stabiel en volwassen zijn. Als je kunt geven en nemen, als je goed kunt luisteren, als je goed kunt praten, redelijk blijft en niet fysiek wordt (ik bedoel in de slechte zin van het woord..). Een huwelijk kun je dus pas aangaan als je zelf goed in je vel zit.

Is dit een redelijke veronderstelling? Is het redelijk en logisch om te stellen dat je eigenlijk pas in het huwelijksbootje moet stappen als je zeker weet dat je voor jezelf kan zorgen, als je gezond van lijf en leden bent en lekker in je vel zit, zowel emotioneel, geestelijk als lichamelijk? Dat je hebt afgerekend met je bagage en dat je zeker weet dat je in de toekomst alle bagage aankan die je moet tillen.

Met andere woorden: als je gegroeid bent als persoon. Als je volwassen bent geworden. Als je goede maatjes bent met jezelf.

Dus als je verliefd wordt op je twintigste, moet je dan toegeven aan het gevoel dat je wilt trouwen, of moet je zeggen: neehee, ik wacht nog even, tot ik volwassen ben. En ja, als je twintig bent denk je dat je wijs en redelijk en verstandig bent, maar ben je dat echt?

Nee, natuurlijk niet. Dat weet je pas als je een jaar of dertig, veertig bent. Misschien wel pas als je zestig bent. Misschien kom je er wel nooit achter omdat je altijd kind blijft en alles en iedereen om je heen de schuld van jouw ellende en falen geeft.

Dus wanneer weet je eigenlijk zeker dat je volwassen genoeg bent om te trouwen?

Groetjes van Dr. Sill

Lees ook:Waar moet je nu als golddigger nog heen?
Lees ook:Wil je een man? Wees onbereikbaar!
Lees ook:15 redenen om je niet te settelen voor je 30 bent
Lees ook:Alweer verliefd
Lees ook:Liefdesverdriet is ook een lichamelijke aandoening

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>