Heteromannen zijn het meest gekrenkt na seksuele ontrouw van de partner

Reeds vaker is geduid dat er bij zowel mannen als vrouwen jaloezie om de hoek komt kijken bij overspel.

Maar waar vrouwen zich gekrenkt voelen vanwege de aandacht en band met een ander door hun partner, zijn mannen veel meer geraakt vanwege het lichamelijke, zuiver sekuele aspect.

Daar zijn mensenmannen overigens de enige in in de natuur……

Zo blijkt uit onderzoek van de University of Chapman in het Californische Orange onder 63.894 mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar, waarover is gepubliceerd in ‘Archives of Sexual Behavior’.

Naast informatie zoals inkomen, burgerlijke staat, relationele geschiedenis en seksuele geaardheid, werd aan allen gevraagd welke vorm van bedrog ze het ergst vinden.

Ze hadden daarbij de keuze uit de partner die een intense emotionele band heeft met een derde of seksueel bedrog.

54% van de mannen vindt seksueel bedrog de ergste vorm van vreemdgaan. Bij de vrouwen is dat 35%. Van hen is 65% dus meer gekwetst als hun partner een emotionele klik heeft met een ander.

46% van de mannen vindt het niet fijn als hun partner het heel goed kan vinden met een andere man, maar seksueel contact blijft voor hen de meest intense vorm van ontrouw.

Homo- en bi-seksuele mannen en vrouwen vinden emotioneel en seksueel bedrog beiden even erg.

Volgens de onderzoekers ligt de menselijke evolutie aan de basis van dit fenomeen. Ze beweren dat een man ~die geen vaderschapstest ondergaat~ immers nooit met 100% zekerheid kan zeggen of een vrouw de moeder is van zijn kind. En juist daarom worden ze het hardst getroffen door het lichamelijke bedrog van hun vrouw.

Vrouwen zijn evolutionair geprogrammeerd om bescherming voor zichzelf en hun kroost te zoeken. Daarom vinden zij romantiek en verliefdheid van hun partner op een ander de grootste bedreiging.

De enige factor in de gehele studie die een verschil maakte is leeftijd. Hoe jonger (vruchtbaarder) mannen en vrouwen zijn, hoe meer ze overstuur raken door de fysieke aspecten van ontrouw.

“Heteroseksuele mannen onderscheiden zich echt van alle andere groepen”, aldus hoofdonderzoeker David Frederick. “Zij zijn de enigen die meer van streek zijn door seksuele ontrouw.”

De studie concludeert dat bedrog een ander effect heeft op de seksen omdat het verschillende aspecten van de eigenwaarde aantast.

Lees ook:Wat is erger: overspel of verliefd worden op een ander?
Lees ook:Vrouwen vinden vreemdgaan man niet erg, verliefd worden wel
Lees ook:Wat is vreemdgaan: seks, sexting of verliefdheid?
Lees ook:Intimiteit met een ander wordt door bedrogen partners erger gevonden dan de seks buiten de deur
Lees ook:Financiële ontrouw is het nieuwe overspel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>