Seksisme is af te lezen aan iemands hersenen

De hersenen zijn letterlijk en figuurlijk de blauwdruk van iemands ziel. Ook hoe mensen denken over gendergelijkheid en kansen is er af te lezen. Dat blijkt uit Japans onderzoek onder 681 studenten (waarvan 306 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, waarover is gepubliceerd in Scientific Reports.

Eerst werd van alle deelnemers aan de test bepaald wat hun zogenaamde Sex Role Egalitarianism is, oftewel hoe zij denken over hoe iemands gender de rechten, plichten, kansen en mogelijkheden beïnvloedt. Hoe meer mensen in gendergelijkheid geloven, hoe hoger hun SRE-score.

Bij hersenonderzoek bleek dat mensen met een lage SRE-score meer activiteit vertonen in het hersengebied waar emoties als woede en angst zetelen. Zij hebben ook meer aanleg voor het ontwikkelen van angsten en depressies, zowel de mannen als de vrouwen.

In wetenschapskringen is men kritisch over deze studie. Volgens sommigen is de correlatie tussen een lage SRE-score en verhoogde hersenactiviteit in bepaalde gebieden zeker interessant, maar wel erg klein. Uitgebreider onderzoek volgt.

Lees ook:Seks-calculator voor vrouwen op iOS 9
Lees ook:Heb jij ook trekjes van Frank Underwood c.q. Cersei Lannister?
Lees ook:Welke ziekte je wel of niet krijgt, ligt aan je geboortemaand
Lees ook:Mannen minder moeite met vrouwen aanspreken dan andersom
Lees ook:Mannen met lage stemmen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>