Heb jij ook trekjes van Frank Underwood c.q. Cersei Lannister?

FrankUnderwoodBinnen de persoonlijkheidspsychologie wordt veel gebruik gemaakt van de theorie van de ‘Big Five’, waarmee iemands persoonlijkheid kan worden beschreven door van 5 dimensies aan te geven in welke mate die van toepassing zijn op een persoon.

Het gaat om extraversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en intellectuele zelfstandigheid.

Maar er mist een belangrijke 6e karaktertrek, die eventueel ‘egoïstische genadeloosheid’ meet.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteiten van Kopenhagen en Koblenz-Landau in het augustusnummer van wetenschappelijk tijdschrift Journal of Research in Personality.

Die 6e trek is ‘eerlijkheid-nederigheid’ gedoopt, maar dient eigenlijk om mensen te identificeren die een gebrek hebben aan deze 3 kwaliteiten: de machiavellisten.

Het onderzoek laat zien dat er een grotere kans is dat mensen die laag scoren op eerlijkheid-nederigheid oneerlijk gedrag vertonen tijdens een serie laboratoriumexperimenten.

Bij een van die experimenten speelden proefpersonen een dobbelspelletje, waarbij kleine geldbedragen te winnen waren. Mensen met een lage score op eerlijkheid-nederigheid speelden aanmerkelijk vaker vals, maar deze resultaten waren niet te verbinden aan hun scores voor de ‘Big Five’ uit het oude gedragsmodel.

“Ze waren als gekken aan het valsspelen”, aldus onderzoeker Benjamin Hilbig van de universiteit van Koblenz-Laundau in Duitsland tegen website New Scientist.

Een herziening van de theorie van de ‘Big Five’ kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor werkgevers. Werknemers die laag scoren op het kenmerk eerlijkheid-nederigheid zouden vaker kunnen sjoemelen met hun urendeclaraties of kantoorspullen stelen.

Niccolò Machiavelli was een 15e-eeuwse Italiaanse filosoof en schrijver die in latere eeuwen voornamelijk bekendheid verwierf door zijn boek ‘De vorst’, waarin hij uiteenzette hoe een heerser zich dient te gedragen. Zijn naam werd een synoniem voor het gewetenloos nastreven van macht.

Frank Underwood en Cersei Lannister uit (respectievelijk) de tv-series House of Cards en Game of Thrones zijn goede voorbeelden van machiavellistisch gedrag vertonen.

Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van het vernieuwde model met 6 factoren kan hier worden afgenomen.

Lees ook:Kinderen uit samengestelde gezinnen zijn agressiever
Lees ook:Vrouwen tikkie ‘groener’ dan mannen
Lees ook:De 4 voorwaarden om een gelukkige vader of moeder te worden
Lees ook:Werkvloer: 1 rotte appel in de mand maakt al het fruit te schand
Lees ook:Ouderen gaan steeds meer profiteren van nieuwe media

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>