Depressie wordt doorgegeven van moeders op dochters

We zitten in de periode van het jaar met de meeste depressies. En dan doel ik niet op het weer, maar op de mensen zelf. Winterdepressies als gevolg van minder UV, maar er zijn nog meer uitwendige en inwendige factoren bij de mens die hem of haar het zwarte gat in kunnen sleuren.

Dat depressie een ziekte is weten we gelukkig al veel langer en dat vrouwen er dubbel zo vaak last van hebben ook. Dat laatste zou kunnen komen omdat de aanleg ervoor genetisch doorgegeven wordt van moeder op dochter……..

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië die 35 families met depressieproblemen onder een MRI-scan legden.

Er werd daarbij vooral gefocust op het limbisch systeem, het deel van de hersenen die stemmingen reguleert en de mentale gezondheid beïnvloedt.

Uit de scans bleek dat dat systeem vooral van moeder op dochter wordt overgedragen. Van moeder op zoon is dat al een heel stuk minder, en ook de invloed van de vader is beperkt.

De kans is volgens de wetenschappers dan ook reëel dat moeders met een depressie de ziekte doorgeven aan hun dochters. Maar ze nuanceren hun bevindingen ook: “Erfelijkheid is maar één van de factoren die leidt tot een depressie. Wat een mens meemaakt, haar of zijn omgeving en genen die niet rechtstreek van ouders afkomstig zijn, spelen allemaal een rol. Maar de mentale toestand van de moeder heeft zeker invloed.”

Lees ook:Vrouwenhersenen zijn actiever dan die van mannen
Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Moeder-dochter relatie erg belangrijk bij mode-aankopen
Lees ook:Frénk van der Linden praat met BN’ers over complexe moederband
Lees ook:Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>