Frénk van der Linden praat met BN’ers over complexe moederband

Misschien wel de meest complexe relatie die we in het leven onderhouden, is die met onze moeder.

In’ Mijn moeder en ik’ spreekt Frenk van der Linden met bekende Nederlanders over hun moeders en met de moeders zelf……….

Daarover schrijft de NCRV.

Frenk’s eigen moeder overleed eerder dit jaar. Het zette hem aan het denken over de verhouding die we hebben met de vrouw uit wie we zijn voortgekomen.

“Deze liefde is zo ingewikkeld. De moeder-kindband is een valse idylle, zeker in onze cultuur”, aldus Frénk vandaag in De Telegraaf. “Wij maken van haar een maagd maar elke therapeut weet dat de moeder ook een hoer is. Niet letterlijk, maar iemand die ook vuile handen maakt, twijfelt en egoïstische trekken heeft. We moeten de moeder van die troon halen en weer een mens van vlees en bloed van haar maken.”

28 december: Tommy Wieringa
Tommy Wieringa brak als schrijver door met het boek ‘Joe Speedboot’ en won de Libris Literatuurprijs. Hij heeft een bijzondere band met zijn moeder Lia. Na de scheiding van zijn ouders koos de toen 11-jarige Tommy om bij zijn vader te gaan wonen, wat volgde was een jaren durende breuk met zijn moeder. Op dit moment is het contact hersteld, maar dat wil niet zeggen dat ze het overal over eens zijn.

Moeder Lia is ernstig ziek, ze heeft uitgezaaide borstkanker en heeft mogelijk niet lang meer te leven. Zij heeft aanvankelijk gekozen voor alternatieve geneeswijze, die keuze accepteren is voor Tommy onaanvaardbaar. Hoe heeft haar ziekte de relatie met haar zoon veranderd? Hoe sterk is daarvan de invloed op zijn boeken en hoe praten moeder en zoon daarover? Frenk van der Linden gaat samen met Tommy op bezoek bij zijn moeder in Groningen.

4 januari: Tatjana Simic
Tatjana, die bekend werd als Kees in ‘Flodder’, heeft dagelijks contact met haar moeder. Tatjana: “Wij hebben niemand in Nederland. Wie heb ik hier? Duizenden fans, maar die houden niet van mij. Mijn moeder houdt van mij. Dat is het enige dat telt uiteindelijk.”

Tatjana’s jeugd in Kroatië was er eentje van alcohol en geweld. Haar vader mishandelde het gezin en hing Tatjana zelfs een keer aan haar benen buiten het raam van de flat. Toen Tatjana 16 jaar was vertrok moeder Branka in haar eentje naar Nederland, weg van haar aan alcohol verslaafde man. Haar 2 dochters liet zij bij hem achter. De mishandeling van vader zorgde ervoor dat Tatjana en Branka nu heel close zijn. Toch kent zo’n hechte moeder en dochter band ook zijn nadelen.

‘Mijn moeder en ik’, zondag 28 december 2014 en zondag 4 januari 2015 om 19.40 uur op NPO 2

Lees ook:Vrouw met dochter gaat sneller scheiden dan vrouw met zoon
Lees ook:De band tussen een man en zijn moeder is een onverbrekelijke
Lees ook:Moet vader van Anders Breivik zich schuldig voelen?
Lees ook:Waarom mannen met vrouwen trouwen die op hun moeder lijken
Lees ook:Vader trekt met drone een tand van zijn zoon

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>