Nederlandse kaaskoppen zijn niet voor niks het langste volkje ter wereld

WhyTheDutchAreDifferent‘Voor de Nederlanders zijn kaas, melk, yoghurt en andere zuivelproducten geen basisvoedingsmiddelen, maar nationale symbolen. Melk en kaas zijn voor Nederlanders even belangrijk bij hun wekelijkse supermarktbezoek als rijst bij de Chinezen en thee bij de Britten…..’

Aldus Ben Coates bij de BBC, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek ‘Why the Dutch are Different: A Journey into the Hidden Heart of the Netherlands’.

Zelf werd hij geboren in 1982 in Engeland geboren, maar verhuisde voor de liefde naar Rotterdam.

Coates begint met de Nederlandse zuivelgeschiedenis. Die werd zo belangrijk in Nederland doordat het land 400 jaar geleden grotendeels onder water stond. Om dat te verhelpen werden kanalen gegraven en moerassen drooggelegd met behulp van waterpompende windmolens. Het vochtige gras dat overbleef was daarmee een perfecte voedingsbodem voor koeien, die in Nederland dan ook massaal stonden te grazen. Waterschaarste zorgde er bovendien voor dat melk erg populair werd als drank, en al snel volgden boter, kaas en yoghurt als typisch Nederlandse producten.

Volgens cijfers van ZuivelNL consumeert een gemiddelde Nederlander ruim een kwart meer zuivel per jaar dan Britten, Amerikanen of Duitsers. Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld, en ook Nederlandse immigranten zijn groot.

Coates schrijft dat toe aan ons voedselpatroon. Zo merkt hij op dat in het midden van de jaren 1800 de gemiddelde Nederlander 163 cm groot was, zo’n 7,5 cm kleiner dan de gemiddelde Amerikaan. Anno 2015 is de gemiddelde Nederlander 183 cm (voor een man) of 170 cm (voor een vrouw) groot. Daarmee evolueerden wij kaaskoppen van de categorie relatief kleine Europeanen, naar de langste mensen ter wereld.

Wetenschappers debattteren al langer over de oorzaken van die groeispurt: betere voeding en gezondheid, genetische factoren en natuurlijke selectie van grote mannen worden geacht een rol te spelen.

‘Why the Dutch are Different: A Journey into the Hidden Heart of the Netherlands’: a personal portrait of a fascinating people, a sideways history and an entertaining travelogue; the story of an Englishman who went Dutch. And loved it.

Lees ook:Kaaskoppen worden ouder, zeker als ze ook nog aan orale seks doen
Lees ook:Italiaanse vrouwen zijn het meest sexy van Europa
Lees ook:Nederlandse mannen vaker obesitas dan de vrouwen
Lees ook:Meer Nederlanders zoeken liefde over de grens
Lees ook:Steeds meer relaties tussen allochtone en autochtone jongeren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>